Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Колко опасни са новите мутации на коронавируса, които се появиха във Великобритания и Южна Африка, засега не може да се каже със сигурност. Известните до момента данни сочат, че най-опасното в британския вариант е по-бързото му разпространение. От събитията в Англия се вижда, че мутацията B.1.1.7 не е по-смъртоносна, но пък се разпространява с 50 до 70% по-бързо – това означава, че един човек предава вируса на много повече хора.

На пръв поглед това не звучи драматично, но бързото нарастване на новите инфекции доведе британското здравеопазване до границата на неговите възможности. Вирусоложката Изабела Екерле, която завежда отдел „Инфекциозни заболявания“ в университетската клиника на Женева, смята, че опасността от новия вариант на вируса досега не е била взета достатъчно насериозно. „Отново се изчаква, докато стане прекалено късно, и отново се игнорира гласът на науката“, заяви тя.

В Германия и някои други държави вече бе открита въпросната мутация. В повечето случаи тя е пренесена от хора, които са пребивавали във Великобритания.

Репродукционното число R, което показва колко други хора заразява средно един инфектиран, в Германия в момента има стойност 1 – т.е. един човек заразява още един друг. Водещият германски вирусолог от клиниката „Шарите“ Кристиан Дростен предполага, че вариантът от Великобритания навярно има по-високо репродукционно число – навярно 1,5. Ако това наистина се докаже, би представлявало сериозен проблем, твърди Дростен. Според него, би трябвало внимателно да се наблюдава и другата мутация на вируса, която се появи в Южна Африка. Според някои американски експерти е възможно, тя да се окаже дори по-опасна от британската мутация.

Затова Дростен препоръчва да се тестват всички завръщащи се пътници от Южна Африка, което би могло да предотврати бързото разпространение на този вирусен вариант. Също като британския вариант, южноафриканската мутация, обозначена като 501.V2, демонстрира значителни отлики от първоначалния коронавирус – особено по отношение на протеиновата му обвивка. А именно тя играе централна роля за разпространението на вируса. Мутациите от Великобритания и Южна Африка улесняват достъпа на вируса до определени рецептори, поради което той става по-лесно прилепчив. Засега не може да се каже окончателно дали новите мутации са по-заразни и за децата.

Ваксината на BioNTech е ефективна срещу новия щам

Друг недостатъчно изяснен въпрос е дали използваните вече ваксини осигуряват защита и срещу новите мутации. Експерти от Американската служба за контрол над пандемиите обаче демонстрират оптимизъм, а в Германия вирусологът Кристиан Дростен заяви, че наистина може да успокои гражданите, които сега се тревожат относно този въпрос.

Още по-голямо успокоение внася едно научно изследване, проведено в САЩ. Изследователи от Pfizer и Тексаския университет са взели кръвни проби от 20 души, на които им е била поставена ваксината на BioNTech и Pfizer. Техните антитела успешно са блокирали мутациите на вируса, открити във Великобритания и Южна Африка, са установили учените. Още по-радостно е това, че ваксината е ефективна и срещу още 15 други възможни мутации на коронавируса, сочат резултатите от изследването. Засега те са публикувани само в интернет, където са достъпни само за учени, и все още не са проучени от независими експерти. Според Филип Дормицър от Pfizеr, ваксината съдържа частици от генетичния код на вируса, които лесно могат да бъдат подменяни с други.   

До май ще знаем повече

Категорични изводи относно мутациите ще могат да се правят чак след няколко месеца. Според вирусолога Дростен, най-късно до месец май ще знаем значително повече за тези нови варианти на коронавируса. 

"Дойче веле"

Ключови думи

Коментари

Чудесно!

За съжаление, количествата са малко и ще мине време

А дано ма надали

да действа и срещу вируса на идиотията, че 80% от матряла спешно се нуждае от ваксината-чудо.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.