"Главното общо предприятие на Борисов и Пеевски се нарича Иван Гешев", заяви Христо Иванов, лидер на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България". 

Това заяви пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по повод на последния политически скандал от изминалата седмица. Припомняме, че на шести януари президентът обяви, че депутатът от ДПС Делян Пеевски, който има меко казано съмнителна репутация в обществото, е "ортак" на премиера Борисов. На другия ден пък главата на изпълнителната власт прекъсна по средата брифинг на Националния оперативен щаб, за да обяви, че нямал нищо общо с Пеевски. 

Според Иванов обаче, това не е вярно и именно топлата връзка между премиер и депутат е била водеща за "безпрецедентните протести" през лятото и "безпрецедентните мнозинства", които са подкрепили демонстрациите срещу правителството и главния прокурор.

Що се отнася до това дали в тази връзка има нещо незаконно, то би трябвало това да бъде казано от прокуратурата. Очаквано - според Иванов, това в България е невъзможно и само една нова, ефективна и надеждна прокуратура може да направи възможно разследване на връзките Борисов - Доган - Пеевски. 

"Прокуратура, която просто да разследва Ахмед Доган и Делян Пеевски. Това са хора, които са поставени над закона. Прокуратурата е ключовата причина, защото тя е господар на наказателния процес, инициатор", уточни той и добави, че ако главният прокурор не се казва Иван Гешев, това не се променя автоматично.

Все пак Иванов остава оптимист, защото за първи път се виждало, че българските граждани започват да виждат истинската роля на държавното обвинение. 

"Когато гражданите видят, че някой понесе отговорност за това, че покрива българската мафия, защото това е длъжностната характеристика на главния прокурор, в частност Иван Гешев, в неписаната конституция на българската мафиотизирана държава, тогава всички надолу по веригата ще започнат да си правят изводи, че има закон".

И допълни, че всички политически формации, които ще се явят на предстоящите избори, трябва да застанат пред гражданите и да поемат ангажимент да бъде уволнен главният прокурор Иван Гешев и това става чрез промени в Конституцията.  

Иванов бе категоричен, че няма никакво съмнение, че "Демократична България" ще бъде не само част от новия парламент, но и че ще бъде незаобиколим фактор в него. Силата на представляваната от него формация пък идвала от способността й да принуждава политическата класа да отговаря на предизвикателствата, които им поставят. Като пример даде акцията в РОсенец от лятото на миналата година.