Движението за права и свободи (ДПС) и неговият електорат си харесват много депутата и бизнесмен Делян Пеевски и няма никакво намерение да се разделя с него. 

Това заяви днес пред БНР новият зам.-председател на партията Йордан Цонев. Той коментира поредното изскачане на името на Пеевски в общественото пространство през тази седмица, в която първо президентът Радев обяви, че премиерът "Борисов е ортак с него" и втори път, когато именно Борисов прекъсна по средата пресконференция на Националния оперативен щаб само и само да заяви (без да позволи допълнителни въпроси от журналисти), че нямал нищо общо с депутата. 

Йордан Цонев обяви, че не вижда проблем в Пеевски и дори напротив - последният бил направил много за страната и за хората, и особено много за електората на ДПС. 

"Ние не предвиждаме раздяла с никой, защото нашата партия и нашият електорат си харесваме г-н Пеевски. Ако зависи от партията, няма да има такава раздяла", категоричен бе Цонев. 

Той обаче коментира не само общественото мнение за Пеевски, а и това за самото ДПС. Според Цонев обаче, другите парламентарни партии, които постоянно се опитват да се разграничат от Движението, били лицемерни, защото: 

"Няма партия, която да не ни гони по коридорите за подкрепа. Даже май трябва да го документираме това, за да се сложи край на лицемерието". 

Иначе Цонев бе категоричен, че ДПС нямала желанието да е в изпълнителната власт на всяка цена, въпреки официалните заявки, че е време за влизането им в правителство. Според депутата и зам.-председател на партия, за тях е важно приоритетите от тяхната програма да бъдат приети от управлението:

"Сегашният тип мнозинства, просто да има 121 души, хаотичните програми и хаотичните инвестиции не вършат работа. Задачата ни е да се възстанови държавността и диалогът между институциите". 

Именно този нарушен диалог бил голям проблем, обясни Цонев, и припомни, че ДПС още от 2017 година са предупреждавали, че кризата между президента Румен Радев и изпълнителната власт ще разруши междуинституционалния диалог и държавността.

"Ние не сме отправяли никога отровни стрели. Ако даваме оценка на президента, тя е съобразена с неговите действия и нашата представа какъв трябва да бъде президентът. Не сме участвали в разрушаване на диалога, а сме критикували, че това се случва. Поискахме оставката и на президента, и на премиера в хода на кризата". 

Цонев беше категоричен, че ДПС не води разговори с ГЕРБ за подкрепа на Бойко Борисов при евентуално негово кандидатиране за президент:

"Румен Радев трябва да бъде доста по-внимателен в думите, които казва. Той трябва да бъде обединител на нацията и мост между отделните партии. Той трябва да бъде мостът между всички, а не да взривява диалога".