Пробив в търсенето на лечение за множествена склероза (МС) и други автоимунни болести направи германската фирма BionTech, която е и първата, създала ваксина срещу COVID-19 в колаборация с Pfizer. На принципа на частичната РНК, на който действа ваксината срещу коронавируса, учените разработват и ваксина, която ще спре напълно развитието на множествена склероза. Освен срещу МС тя ще е ефективна и срещу други автоимунни болести, свързани с възпалителни процеси, като артрита, както и при някои видове рак.

Разработката вече се изпитва върху опитни мишки. Резултатите са повече от обещаващи, съобщава днес цялата германска преса. Развитието на МС е било 100% спряно при лабораторните мишки. Според учените се очаква даже да има и частично възстановяване на загубени от болестта функции.

МС е коварна автоимунна болест, която е свързана с хронични възпаления на централната нервна система. Заболяването протича на вълни и не се лекува, а само може да се забави развитието му. Симптомите към днешна също могат да се третират добре с лекарства. В света има около 2,5 милиона болни от МС.

BioNTech е разработила противовъзпалително средство, което може да потисне не само симптомите, а въобще развитието на болестта и да го спре напълно. Учените публикуваха резултатите от пробива си в научното списание „Сайънс“. При лабораторни мишки, получили тази ваксина, болестта изобщо не се е проявила, а при такива, които вече са я развили, болестта протича изключително леко след поставяне на ваксината. Мишки с болестта освен това са подобрили изключително състоянието си, като много от симптомите са изчезнали.

„Засега не знаем дали и при хората ще действа толкова добре, както при мишките“, предупреждават все още учените.

Откривателят на ваксината срещу COVID-19 и на тази срещу МС Угур Шахин обясни, че екипът му се подготвя да тества ваксината срещу МС върху човешки клетки. Ако всичко върви по план, клиничните изследвания ще продължат между две и три години, смята той.  РНК ваксините ще бъдат тествани и срещу други болести, протичащи с възпалителни процеси като артрита, допълва той. С нея се правят опити и за спиране на развитието на няколко вида рак.

Множествената склероза провокира собствената имунна система да атакува клетките си, най-вече веществото миелин, което обгръща нервните влакна. Увреждането на миелиновата обвивка води до сериозни нарушения във функциите на тялото и до парализа. Ваксината срещу МС спира тези атаки, но без да потиска иначе нормалната функция на имунната система.

„Търсехме терапевтичен подход, който да имитира естествените механизми на имунната толерантност“, пишат учените в статията си.

В РНК ваксината се съдържа веществото MOG (Myelin Oligodendrocyten Glykoprotein) – съставна част на миелиновата обвивка, срещу която се насочва агресивно имунната система при заболяване от МС. Ваксината се грижи за това да научи имунната система да толерира този протеин.

„Ние провокираме създаването на имунни клетки, които действат защитно, така че да не се атакува тъканта“, обясняват изследователите.

Освен че при опитните мишки това се е получило напълно, ваксината се е задействала и срещу грипни вируси. Способността на мишките да изграждат имунитет и срещу други болести, докато се борят с МС след ваксината, означава, че тя действително щади и не потиска имунната система. Учените са доказали и че ваксината не активира други имунни клетки срещу миелина. Това е важно, защото при болестта именно този ефект на атакуване на миелина от различни имунни клетки, прави болестта сложна за лечение. С РНК ваксината този проблем е отстранен.

Не е ясно все още обаче дали това ще проработи и при хората, тъй като човешката имунна система е много комплексна.