Като председател на ЕС Португалия ще се опита да свика още през първата половина на годината първите междуправителствени конференции с Република Северна Македония (РСМ) и Албания.

Това заяви днес външният министър на иберийската страна Аугущу Сантуш Силва на онлайн брифинг за журналисти.

Лисабон ще бъде начело на Съюза до 30 юни.

Преговорите за присъединяване с двете западнобалкански държави сега се оказаха сред приоритетите на португалското председателство. Така поне увери Силва. В самите приоритети, огласени в сайта на председателството, обаче няма и дума за Западните Балкани. За сметка на това във външнополитически план са посочени Латинска Америка, Африка, Индия, съседите на ЕС южно от Средиземно море, САЩ, Великобритания.

„Има досиета, които които германското председателство успя да затвори, и такива, които са все още отворени. Така че е наше задължение и удоволствие да продължим с досиетата, които са още на масата. Едно от тях е процесът на разширяване. И е време то да бъде приложено. Взехме решение да вървим напред с две държави по специфичен начин. Това са РСМ и Албания“, каза дипломат номер 1 на Лисабон.

Той изтъкна, че от ЕС са били много взискателни към Северна Македония. Бившата югославска република е трябвало да извърши редица много важни реформи и дори да промени името си.

„В Скопие  си свършиха работата. Сега е време ние да си свършим нашата“, каза Аутущу Сантуш Силва.

И припомни фразата на някогашния британски премиер Харолд Макмилан, че това, което може да събори неговото правителство, са събитията.

„Сега имаме ново събитие – въпросите, поставени от България. Моята цел е да разговарям усилено с правителствата и на РСМ, и на България. Защото е много важно внимателно да бъдат чути аргументите на другата страна. Когато това бъде направено, мовек лесно разбира, че има обща основа, за чието постигане може да се работи“, заключи министърът.