Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България може да одобри преговорната рамка с Албания, но на този етап не може да подкрепи тази за Северна Македония. Това каза вицепремиерът и министър на външинте работи Екатерина Захариева в изявление за позицията на Република България по точка "Разширяване" на Съвета на външните министри на ЕС.

"Току-що приключи разглеждането на точка "Разширяване". Подчертавам, че по тази точка на днешния съвет не могат да се вземат решения. Тя беше включена като предоставяне на актуална информация от страна на германското председателство и обсъждане за състоянието на преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания", обясни Захариева.

И допълни:

"Изразих позицията на Република България, че ние можем да одобрим преговорната рамка с Република Албания, тъй като считаме са изпълнили голяма част от условията, които бяха поставени от решението от март месец. България на този етап не може да подкрепи проекта на преговорна рамка с Република Северна Македония".

Захариева допълни, че все още нашите условия не са включени в проекта на преговорна рамка за Северна Македония.

"Запознах колегите си с двустранните разговори между София и Скопие. Изразих още веднъж благодарност на германското председателство на Съвета на ЕС и комисарите по разширяваване. Позицията на България се основава върху рамковата позиция на парламента. Повече от една година тя е известна в публичното пространство, включително на колегите в Република Северна Македония", каза Захариева.

България е настоявала в преговорната рамка да залегнат условията за езика, пътна карта за изпълнение на Договора за добросъдество и изричен текст, че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство.

"Все още тези условия не са включени в проекта за преговорна рамка. Подчертавам, че ние винаги сме отворени за продължаване на разговори и намиране на решения", заяви Захариева.

И допълни, че за това са нужни две страни. Българското правителство е отворено за разговори със Северна Македония. Захариева се надява и в Северна Македония да полагат усилия за такива разговори, а не за очерняща кампания срещу България.

"Смисълът на подготовката за членство и разширяването е да направи съюзът по-силен. Ако на масата на ЕС има нерешени двустранни въпроси, каквито има между някои държави членки това няма да направи съюза по-силен. Постигането на добросъседство е от интерес преди всичко за гражданите на държавата кандидат. Това трябва да е цивилизационен избор. Той не трябва да става, защото искаш нещо от съседна държава. В този момент ще подпишеш, после няма да го изпълняваш. Както останалите реформи така и добросъседството трябва да се прилагат на практика", заяви Захариева. 

Коментари

Ами едно голямо браво,на

Ами едно голямо браво,на Захариева и правителството.Явно българските предатели,не постигнаха целта си,Германия да натисне правителството,да си смени позицията.Както ни обясняваха някой медии, "експерти" и анализтори" в България,лобиращи за Македония!!

Браво!

Доживях накой да защити българския интерес!
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Поредното малоумие на

Поредното малоумие на говорещото чучело от външно с цел плакнене на ръчичките, на което всички в Европа само ще му се смея - босо, тъпо и лъжливо. Какво общо има в случая Албания, след като от ЕС многократно, ясно заявиха, че преговорите за присъединяването на Македония и Албания са едно неделимо цяло, както бяха навремето България и Румъния - т.е. щом спираш Македония, значи спираш и Албания!? Явно малоумието в ГЕРБ вече е не е само белег, а и тържествуваща всеобхватност.

Не разбрах,ти за Албания ли

Не разбрах,ти за Албания ли си се разтревожил,толкова много?Не бой се,винаги ЕС може да реши да раздели двете държави.Така че не се тревожи толкова много за албанците!
 's picture

Rhapsody of fire

Нане Стоичковата върба

България се изяви като Нане Стоичко - уби дървото, за да си нахлузи прашния и мазе калпак. Това е.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.