Започването на преговори с Република Северна Македония (РСМ) и Албания не е сред приоритетите на португалското председателство на Съвета на ЕС.

Това става ясно от прегледа на приоритетите.

Най-западната страна в Европа ще бъде начело на съюза от 1 януари до 30 юни. Тя поема председателството под мотото „Време за изпълнение: прозрачно, зелено и цифрово възстановяване“ с три главни приоритета:

• Насърчаване на възстановяването, движено от климатичния и цифровия преход;

• Прилагане на Европейския стълб за социални права на ЕС като отличителен елемент за гарантиране на прозрачни и инклузивни климатични и цифрови преходи;

• Засилване на автономията на Европа, като същевременно тя остане отворена към света и поеме водеща роля в борбата с климатичните промени и цифровата трансформация в услуга на хората.

Тези приоритети ще бъдат следвани по пет направления за действия - „Устойчива Европа“, „Зелена Европа“, „Цифрова Европа“, „Социална Европа“ и „Глобална Европа“.

Последното направление е в международен план, като е изтъкнато, че то насърчава откритостта на Европа към света. Част от дейностите на португалското председателство ще бъдат следните:

• Активно участие в подготовката на 6-ата среща „ЕС - Африкански съюз“ с оглед на заздравяването на взаимното плодотворно партньорство (шест държави на Черния континент са бивши португалски колонии. Това са Ангола, Мозамбик, Гвинея-Бисау, Екваториална Гвинея, Кабо Верде и Сао Томе и Принсипи – б.р.);

• Даване на нова политическа възможност на отношенията със съседите на юг от Средиземно море;

• Наблюдаване на предизвикателствата пред партньорите в Латинска Америка (най-голямата и развита държава в региона – Бразилия, е бивша колония на Португалия - б.р.);

• Засилване на диалога със САЩ – стратегически партньор във всички сфери, с оглед възползването от пълния потенциал на трансатлантическите отношения;

• Засилване на диалога и сътрудничеството с Индия в политическата, икономическата и търговската сфера и домакинство на среща на върха с ЕС през май в Порто (някога Португалия е владяла големи територии от Индия и дори е имала там свое вицекралство – б.р.);

• Даване на приоритет на всеобхватно, балансирано и прозрачно бъдещо партньорство между ЕС и Великобритания със зачитане на интересите на Съюза и неговите членки (Лисабон оглави ЕС веднага след изтичането на преходния период след „Брекзит“ - б.р.);

• Насърчаване на морската сигурност въз основа на актуални оценки на заплахите във важни морски райони като Гвинейския залив и Атлантическия океан. (Гвинейският залив е място на пиратски нападения. А неговите и на Атлантическия океан води мият бреговете на Португалия, Бразилия и 4 от шестте бивши колонии в Африка – б.р.).

И нито дума за Западните Балкани.

Очевидно този приоритет ще бъде оставен за Словения – последната страна от тройката, в която влизат също Германия и Португалия, коментираха за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел. Още повече че самата Словения е от този регион и е бивша югославска република.

Нашите източници не пожелаха да отговорят на въпроса дали Португалия дава предимство на своите зони на влияние. Приоритетите на нейното председателство обаче навеждат точно на тази мисъл.

Началото на преговори с РСМ и Албания бе сред приоритетите на приключилото на 31 декември 2020 г. германско председателство, припомня „Политико“. Канцлерката Ангела Меркел е настоявала те да започнат, но е била изоставена от  десноцентристкия си съратник, българския премиер Бойко Борисов, пише изданието. И допълва, че той е наложил вето заради историческия и езиковия спор.