Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Гледайте Америка, мислете за България.

Изострено политическо противоборство, отказ да се признаят изборните резултати, опасна задълбочаваща се радикализация, всеобща психоза, породена от коронапандемията и надигащата се икономическа криза, усещане за упадък на ценности и основни демократични принципи, срив в доверието в институции и авторитети, погазване и надменното отношение към върховенството на закона...

Голяма част от тези фактори дълбаят в българското общество от месеци. И изборите ще се превърнат в катализатор.

С какво по-различни са изказванията на основните политически противници в България, които се държат като герои на Вазовите „Чичовци“? 

Изборите още не са се състояли, а отсега се посява съмнението, че те ще бъдат нечестни, манипулирани, подменени. Щом първите мъже в държавата не могат да се разберат дори за датата на вота - това поставя въпрос дали само този, който организира изборите, може да ги спечели, и променя изначало правилата на честната изборна борба. Подрива се изначало и работата на изборната администрация – на ЦИК, на "Информационно обслужване", на органите на реда и на всички замесени институции, които би трябвало да бъдат равноотдалечени от участниците в изборите. 

Не, че и представителите на ЦИК, и многознаещият проф. Михаил Константинов не направиха всичко възможно през годините да създават усещането, че не са си на мястото и обслужват чужди интереси.  

Още отсега се създава горчивото усещане, че изборите няма да бъдат честни и всеки ще има своите аргументи не само да оспори резултатите от парламентарния вот. А, не дай Боже - и да активира своите политически ядра и разнообразни фракции да атакуват и да превземат сгради, които са символ на държавността. Добрата новина тук е, че най-новата ни протестна история все още не е допуснала такива картини в световния новинарски обмен.

Но:

Видяхме го през годините в протести и контрапротести, някои извадиха свинари, други футболни агитки и нацепени нискочели батки, партийни активисти и фен групи фундаменталисти. Други направиха многохилядни концерти на Орлов мост или стърчаха пред сградата на парламента. Мирната акция „Росенец“ и контраакцията на младежите на ДПС лесно може да се презареди в акция „Банкя“, партии с твърди ядра да започнат да разнасят партийни активисти в автобуси с табела „Случаен превоз“, патриотичните хора да обсадят "триъгълника на властта" на жълтите павета. Опасни спрежения на темата за етническия мир. И български воевода, набучил на корема пищови и каракулаци, да превземе парламентарната трибуна, както направи в американския конгрес онзи тръмпист с маска на бизон.

И за всичко това вина и отговорност ще носят представителите на политическата класа и институциите, които бяха превърнати в бухалка и инструменти за саморазправа срещу политически опоненти. Обитаваме блатце на сръдливи политически играчи с голямо его, които имат властта да запалят държавата.  

Ключови думи

Коментари

ефрейтора от 50130's picture
ефрейтора от 50130
ефрейтора

Абе , келеш/автора/ ,

В САЩ изборите беха фалшифицирани от опозицията . Започни от там , за да стъпиш на здрава почва ...

Хм

"Мъчително е да наблюдавам тежкото падение на медиите, които имахме за пример ... Този абсурден, лишен от всякакво приличие и неподвластен на никакви ценности Мейнстрийм даде тон и на нашите самовлюбени леви либерали да обвиняват всеки, който не е с тях, в герберство, бойковизъм и слугуване на статуквото. Те днес вярват със същия западно-патешки възторг, че едни жертви са по-лесно прежалими от други и едни майки са по-вредни за демокрацията от други. Всеки, отбелязал, че мятането на яйца и къртенето на жълти павета не е баш в синхрон с понятието “демократичен протест”, бе оплют, заклеймен, напсуван, посочен, отритнат и опищян. И всеки, дръзнал да признае публично, че не приема Христо Иванов и Атанас Атанасов за алтернатива на ГЕРБ, бе набеден за мракобесно задкулисие. Ей тоя черно-бял свят произведоха и завещаха на клетите ни поколения. Не, че не знаехме за зависимостите им, за собствениците им и за хипер амбициите им, но те се разпасаха необратимо. Самоизядоха се, съсипаха си обществото, държавата, с най-светли чувства се стиснаха за гушите и си запушиха устите. И сега са на път да съсипят и останалия свят. На печелившите - честито! "
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Твърде несъстоятелна и

Твърде несъстоятелна и нескопосана манипулация, която отразява или поквара в съзнание, или липса на такова. Лъжите на Тръмп могат да се сравняват само с лъжите на българския Посерко, а не с възмущението на българската опозиция от лъжите на Посерко!
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Така

Тръмповщина, мангъровщина - има навсякъде и това е страшното.

Ааналогия не е възможна

Борисов не е Тръмп, макар да го имитира. България тръгна зле още преди 32 години. Червената мафия разигра куклен преврат и измами всички. Стана така, до тук каквото било, оттук нататък както беше. И продължава.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.