Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права в Европарламента ще обсъди отново ситуацията в България утре, съобщиха от институцията.

Групата е към парламентарната Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Тя се оглавява от нидерландската евродепутатка София ин 'т Велд от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Единственият български представител внея е ЕЛена Йончева от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

Заседанието бе планирано за 17 декември 2020 г. То обаче бе отложено поради липсата на преводач на български език.

Тогава Елена Йончева съобщи, че групата не е доволна от отговорите, получени на допълнителните писмени въпроси от българските власти, които им изпрати след изслушването им през август. Тогава там бяха поканени премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев, но те не се явиха, а пратиха заместници. Затова сега покани получиха заместници.

В заседанието утре ще участват зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов, заместник главните прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Даниела Машева и Красимира Филипова, председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) Ана Джумалиева, а също така представители на Европейската и Венецианската комисия.

Екатерина Захариева - вицепремиерът, отговарящ за правосъдната реформа, която присъства на изслушването през август, сега няма да участва.

Първоначално бе съобщено, че ще участва министър Десислава Ахладова. По-късно името й бе заменено с това на Евгени Стоянов. Отпадна и обявеният първоначално омбудсман Диана Ковачева.

Изслушването ще се проведе при закрити врата.