Членове на кабинета на американския президент Доналд Тръмп обмислят възможността за отстраняване на президента от власт след щурма на негови привърженици в Конгреса, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Правителствените представители са дискутирали опция за използване на 25-ата поправка на американската конституция, която разрешава на вицепрезидента и на мнозинството от членовете на кабинета да обявят президента за негоден да изпълнява задълженията и функциите си, твърдят Си Ен Ен, Си Би Ес и Ей Би Си, позоваващи се на анонимни източници.

Никакво официално предложение досега не е било представено на вицепрезидента Майк Пенс.

Редица общественици и коментатори от големи американски всекидневници призоваха открито за прибягване до тази опция, въпреки че остават само две седмици до изтичане на мандата на Тръмп.

Всички демократи от юридическата комисия на Камарата на представителите на Конгреса изпратиха до Пенс имейл, в който го призовават да се позове на 25-ата поправка в интерес на демокрацията. За тях Тръмп е "душевно болен и неспособен да управлява и да приеме резултатите от изборите през 2020 година".

Други представители на Конгреса като членката на Камарата на представителите Илхан Омар обявиха, че обмислят да представят нови обвинения срещу Тръмп в Конгреса с оглед неговия импийчмънт, въпреки че става дума за дълга процедура, която едва ли би приключила преди церемонията по полагане на клетва от Байдън, насрочена за 20 януари.