Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Борисов е и довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави ДПС на конференцията й".

Това каза днес президентът Румен Радев в поредната си словесна атака срещу министър-председателя Бойко Борисов, към когото като мишена на язвителните си думи прибави и Движението за права и свободи - очевидно заради заявката, че то няма да подкрепи евентуалната кандидатура на Радев за втори мандат тази година.

Паметливи хора реагираха  в социалните мрежи с уместен въпрос:

 

Румен Радев: Логично е Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори, те са ортаци в бизнеса, пише "Днеевнк". Що...

Публикувахте от Евгени Петров в Сряда, 6 януари 2021 г.

 

Но темата има и друга страна.

Да се смесва външната политика с вътрешната е не просто проява на лош вкус. Това е безотговорно, а оттам може да бъде и опасно. Това не е поведение на висотата на поста, който заема Радев. 

Да замесваш името на лидера на съседна държава във вътрешнополитическите интриги на своята е основание за съседната държава да поиска обяснение. При това става дума за замесване в един взривоопасен етнически контекст. 

От коментара на Радев се разбира, че от едната страна на политическото противопоставяне е той, а от другата са заедно министър-председтелят, ДПС и турският президент. Излиза, че ако Бориов и Пеевски са "ортаци", третият "ортак" е Реджеп Тайип Ердоган. 

Само дето българският президент не каза открито, че Турция се меси във вътрешните работи на България. Само дето не нарече турския си колега "мутра" и не му  извика: "Вън!" Само дето с петте ни годни да летят "МиГ"-а не размаха юмрук на Анкара. 

Ще бъде доста трудно, ако се наложи държавният ни глава да се обоснове убедително и да обясни емоционалния  си изблик пред репортери на днешния Богоявленски парад. 

Турция може да не е моделът за демокрация за много европейски държави, включително и за България. Но Турция е:

-съюзник на България в НАТО с втората по големина армия в алианса;

-страна, която има 10-процентно етническо малцинство в България;

-важен търгорски партньор и транзитьор на енергия както за България, така и за целия ЕС;

-важен съюзник в борбата с тероризма - за България, Европа, САЩ;

-държава, която спазва ангажимента си да задържа мигрантските вълни на своя територия.

По всички тези причини лидери на много по-мощни от България страни и организации, внимателно мерят думите си, когато говорят за Турция и Ердоган, дори да не одобряват политиката му.

Правят го не от страх, малодушие или липса на достойнство, а защото имат здрав разум и чувство за отговорност. 

Затова да се маркират Турция и българските турци като политически противник и да се прилепят като очернящо петно към главния политически опонент ГЕРБ е крайно безотговорно.

Радев може да умее да кара самолет, но да "кара" държава очевидно не умее. 

Ключови думи

Коментари

Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Поредният, фалшив стон изпод

Поредният, фалшив стон изпод магнолията в Банкя. А, какво би трябвало да направи един достоен Президент на една страна, когато един друг Президент се намесва най-безцеремонно във вътрешните дела на тази страна? Да мълчи?
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Само за 2-3 нощни часа да

Само за 2-3 нощни часа да събереш 40 минуса - по 3 на минута, си е големо постижение. Просто, сам се поздравявам!

СДС

"1. Румен Радев показва липса на държавническо поведение с постоянното колебание и промяна на мнението си относно датата на изборите. 2. Ясно е, че се стреми да избере дата в угода на партии и организации, свързани с протестите, за да имат повече време за структуриране и агитация. 3. Твърдеше, че всеки ден управление на ГЕРБ е пагубен за България и настояваше за незабавна оставка, а сега отдалечава датата. Това показва, че целта му е била да управлява в своя полза и изгода, чрез служебно правителство. 4. Деградирането на президентската институция достигна своята кулминация с нежеланието му близо година да свика КСНС за коронакризата, където да се изработи консенсусна национална политика, а не да се използва тежката ситуация за политически дивиденти и подриване на авторитета на отделни дъжавни институции. 5. Би било добре Радев да спази традицията на предшествениците си и да потърси мнението и на политическите сили, като проведе консултации с тях. Да, той не е задължен да го прави, но все пак България е парламентарна, а не президентска република ..."
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Чудя се на себе си, че се

Чудя се на себе си, че се чудя - може би поради носталгия, другарю, Ганев на невъзмутимата ви наглост да споменавате компрометиранито трибуквие СДС, след последните изказвания на Лакомия Фил и волния Простак АлЙо. Не зная резултатите от предстоящите избори, но съм сигурен, че след тях тава омърсено трибуквие и отгледаните от него подлеци - Ф. Димитров, Ал. Йорданов, Над. Михайлова, Г. Марков ще изчезнат за винаги от българското настояще. И това ще да е най-голямата печалба за България!
Чичо Форий

Браво за заглавието

Но днес РРадев пак сътвори скандал като се срещна само с червени кметове, а другите ги изгони!

Автора се е объркал малко

"-важен съюзник в борбата с тероризма - за България, Европа, САЩ; -държава, която спазва ангажимента си да задържа мигрантските вълни на своя територия." Не мога да се съглася с тези две изказвания. Турция е терористична държава (в момента), крупен износител на джихадисти (спомняме си Сирия, Либия, Нагорни Карабах). А относно бежанците... не, не го спазва, а го използва като лост за манипулиране на ЕС и съседните си 2 държави България и Гърция.

А ДОБРО УТРО

Колко пъти трябва да го пишем противниците на Радев,че е пълен некадърник в политиката,и е най скапания президент който е имала България.ТЪП ШАПКАР,който си мисли че като президент,може да се държи като военен с подчинените си,към останалите политици.
ефрейтора от 50130's picture
ефрейтора от 50130
ефрейтора

Уважаеми /автора/ ,

респект за написаното . И още нещо да ти кажа-само такива като нас , с мустаци , могат да решават проблемите . Останалите ги създават...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.