След "Демократична България", и обединението между Отровното трио и "гражданите" на Мая Манолова пусна онлайн платформа за наблюдение и паралелно преброяване на резултатите от изборите. Тя е кръстена на слогана, сътворен от президента Румен Радев, когато излезе сред протестиращите срещу правителството и с вдигнат юмрук заяви "Мутри, вън".

Идеята е ясна - създаване на мрежа от наблюдатели в изборния ден, които ще следят процеса на гласуване, преброяването на бюлетините и коректното вписване на резултатите в протоколите и след това да получат заверено копие от протокола на изборната секция. Всеки ще снима копието и ще го качи в мобилното приложение "Дръж мутрите вън". Резултатите ще се обработват и публикуват в реално време.

Ако от ДБ обявиха, че се търсят около 12 000 наблюдатели, колкото приблизително е общият брой на секционните избирателни комисии на всички избори, от Отровното трио и "гражданите" имат амбицията за набирането на 15 000 доброволци.

"Всички трябва да бъдем пазители на изборните резултати, за да спрем измамите, манипулациите при броенето на бюлетините и опитите за купуване на гласове. Мутрите са във властта и точно те ще правят изборите. Достатъчни са 15 000 души, разпределени в секциите в България, за да държим мутрите далеч от свещеното ни право на глас. Те са готови на всичко и ние трябва да изградим ЩИТ за честни избори!", пишат от Триото в съобщение до медиите.

"В рамките на мрежа за партньорство с други извънпарламентарни сили ще разменяме и сравняваме резултатите. Вече има добра воля за това. Запишете се тук: www.mutrivan.com", призовават още организаторите. Последното адвокат Николай Хаджигенов от Триото обясни с евентуално бъдещо обединение на платформите на ДБ и тази. 

Веднага след анонсирането на "Мутри вън" към "Отровното трио и гражданите" заваляха въпроси в стил защо пак се делите и защо не се обединихте около вече готовото решение - това на "Демократична България". "Обръщаме се към всеки, който иска да допринесе за това да има честни избори, независимо от партийни симпатии и антипатии - всеки може да се регистрира и да ползва този инструмент. Усилието за наблюдение на вота е надпартийна задача", призова тогава съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Ако обединение в действителност се случи, то това означава близо 30 000 наблюдатели на вота тази пролет от извънпарламентарно представените формации. Към двете платформи към момента не е включена партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", въпреки че участва в проведената през октомври миналата година среща с Триото и "Изправи се.БГ" на Манолова, на която бе решено да бъде създадена мрежа от наблюдатели.