"Търсят се 12 000 защитници на демокрацията, които да гарантират честното преброяване на гласовете."

Така от "Демократична България" (ДБ) обявиха днес анонсираната по-рано платформа за паралелно преброяване на бюлетините от предстоящия напролет вот за нов парламент, кръстена "Ти броиш". От ДБ призовават тези 12 000 души, приблизително колкото са секционните избирателни комисии в България, да се запишат като наблюдатели и застъпници в изборния ден. 

Призивът обаче не е само към симпатизантите на коалицията, а към "всеки, който иска да допринесе за това да има честни избори независимо от партийни симпатии и антипатии - всеки може да се регистрира и да ползва този инструмент".

Последното е препратка и към останалите извънпарламентарни формации, на които социолозите засега отреждат място в 45-ото народно събрание, като: "Има такъв народ" на Слави Трифонов, "Изправи се.БГ" на Мая Манолова, партиите, които гравитират около гражданската й платформа, както и Отровното трио. Всички изброени, без ДБ, обявиха отдавна създаването на мрежа от наблюдатели на вота с общи усилия. От коалицията предложиха своята онлайн платформа за целта. Тя щяла да осигури "възможност за съвместно наблюдение на изборите и да комбинира ресурсите на различни партии и неправителствени организации за осъществяване на паралелно преброяване на вота".

Усилието за наблюдение на вота е надпартийна задача

"Обръщаме се към всеки, който иска да допринесе за това да има честни избори, независимо от партийни симпатии и антипатии - всеки може да се регистрира и да ползва този инструмент. Усилието за наблюдение на вота е надпартийна задача.

Ако всички заедно гарантираме, че броенето не се превръща в подмяна, ще започнем да си връщаме страната реално. Ако приложим правилото "ти гласуваш, ти броиш", България отново ще бъде демократична и свободна страна", каза днес съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Резултатите - в реално време, преди да са стигнали до ЦИК

Част от "Ти броиш" може да стане всеки пълнолетен български гражданин, който иска да бъде гарант за честността на изборите, без значение на коя политическа сила симпатизира, посочват от ДБ. Трябва да се регистрира на сайта на кампанията и да отдели 4 часа в края на изборния ден, за да проследи и гарантира честното преброяване на бюлетините и коректното вписване на резултатите в протоколите. След това всеки защитник на вота трябва да получи копие от протокола на секцията, да го снима и да го качи в специално създаденото мобилно приложение "Ти броиш".

"Така то мигновено стига до паралелен преброителен център, където резултатите се обработват и се публикуват в реално време на сайта на кампанията."

"Така всеки български гражданин ще може да види реалните резултати от изборите още преди те да са стигнали до Централната избирателна комисия.

Тъй като опитът показва, че най-големите манипулации с вота стават именно при броенето на гласовете и попълването на протоколите, паралелното преброяване на данните от секционните протоколи ще покаже дали след първоначалната обработка те са претърпели неправомерни промени", посочват от ДБ.