Изпълнителното бюро на БСП ще предложи на Националния съвет (пленума) на партията Георги Гергов да бъде изключен от редиците й.

Това съобщиха днес от "Позитано" 20, като решението е в резултат от доклад на работната група, оглавена от Кристиан Вигенин, създадена по повод противоуставно свикване на заседание на областния съвет в Пловдив, чийто председател е Гергов.

Сред мотивите за исканото изключване от партията са "грубо нарушаване на уставни норми, касаещи задълженията на партийните членове".

"С поведението си Гергов уронва престижа на партията, не работи за осигуряване на обществена подкрепа на политиката й и за утвърждаване на доброто й име", пише в съобщението от партията.

Въпросната работна група начело с Вигенин е провела срещи с общинските и районните партийни организации в Пловдив и областта, на които е обсъдено състоянието на организациите, тенденциите в състава им, резултатите от проведените в последните години избори и други организационни въпроси, казват още от партийното ръководство. Преди решението срещу Гегров са били разгледани и постъпилите в Националния съвет и контролната комисия на БСП сигнали и писма в последните години.

Реакция от пловдивския бизнесмен и социалист се очаква тепърва. 

Лидерката на БСП Корнелия Нинова и Гергов са в открит конфликт от години, въпреки че той и организацията на левицата в Пловдив и областта я подпрепи при първоначалното й избиране срещу бившия председател Михаил Миков. Гергов бе част от първото Изпълнително бюро на Нинова, но бе отстранен след т.нар. ЦУМгейт.

  

Оттам нататък отношенията само се изостряха. Нинова публично настояваше Гергов сам да си тръгне от партията.