Лидерът на пловдивските социалисти Георги Гергов разкритикува днес политиката на лидерката на партията Корнелия Нинова, казвайки че БСП не бива да руши националното единство по време на пандемията от новия коронавирус.

Бизнесменът заяви, че последната ябълка на раздора между него и Нинова е мнението му, че правителството на ГЕРБ взема правилни мерки и се справя успешно със ситуацията.

"Няма глупаци в партията по отношение на пандемията", каза Гергов в предаването "Карай направо" на Диана Найденова по Нова телевизия тази вечер. "В този момент ние трябва да сме единни като българи, като хора, които мислят оттук насетне какво се случва с държавата и с всички нас". 

Гергов, който заедно с лидера на ПЕС Сергей Станишев, е острие на вътрешната опозиция срещу Нинова не  каза дали ще се бори да лидерския пост на социалистите.

Той изрази съжаление, че навремето е подкрепил Нинова да оглави партията. Обясни тогавашното си решение с надеждата, че промяната в ръководството щяла "даде живот и сила на БСП".

"Познавах я, ние бяхме семейни приятели", каза той. "Тогава сгреших, когато подкрепих Корнелия Нинова".

След загубата на последните парламентарни избори Гергов поиска Нинова да поеме политическа отговорност за загубата, която партията и претърпя за пореден път след ГЕРБ въпреки окуражаващите социологически прогнози. Тя в отговор го призова да напусне партията. Днес Гергов заяви, че няма такива намерения. 

Той припомни, че на партиен форум публично е предупредил Нинова да не говори за "паралелната държава", защото и тя самата е уязвима по тази тема.

"Ако досега си мълча и не влизам в тези подробности за паралелната държава, то е защото не искам да си цапам партията", каза Гергов, припомняйки предупреждението си към партийната лидерка: "Дай да замълчим за паралелната държава, защото ако аз си отворя устата и ако аз кажа някои неща, няма да бъде ката лицеприятно за нашите членове и за нашата партия".

Гергов не даде други подробности.