През декември няколко български граждани са били заловени при опит да преминат границата в посока Румъния с фалшиви отрицателни PCR тестове. Последният такъв опит е регистриран преди 24 часа, съобщава Нова тв, като се позова на говорителя на граничната полиция в Гюргево Андрея Бику.

"На граничния пункт Гюргево в посока влизане в страната през последните 24 часа се явиха в различни часови интервали двама български граждани, които представиха пред служителите на Дирекцията за обществено здраве негативни резултати от тестове за SARS-CoV-2. Тъй като имаше съмнения за автентичността на тестовете, съвместни екипи от румънски и български гранични полицаи направиха допълнителни проверки и установиха, че те не са били издадени от посочената в документите клиника и са фалшиви", посочи Бику.

Българските граждани са заявили, че са купили тестовете в България срещу сумата от 50 евро, като целта е била влизане в Румъния, без да им бъдат наложени мерки за опазване на общественото здраве от компетентните органи, като се има предвид, че България се намира в списъка на страните с повишен епидемиологичен риск.

Двамата мъже са предадени на българските власти за продължаване на разследването и налагане на съответните мерки.

Говорителят на граничната полиция в Гюргево добави, че през последния месец граничните полицаи в Гюргево са се сблъсквали с редица подобни случаи, когато български граждани са се опитвали да преминат в Румъния с фалшиви COVID-тестове.