Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен подписаха от името на ЕС Споразумението за търговия и сътрудничество с Великобритания.

Малко по-късно днес документът бе парафиран и от британския премер Борис Джонсън.

Временното прилагане на Споразумението ще започне от 1 януари 2021 г.

То дава възможност на Обединеното кралство да запази достъпа си без мита и квоти до 450-милионния европейски пазар.

„То е резултат от месеци интензивни преговори, по време на които ЕС показа безпрецедентно равнище на обединение. Това е справедливо и балансирано споразумение, които изцяло защитава основните интереси на ЕС и създава стабилност и предсказуемост за гражданите и компаниите“, коментира Шарл Мишел.

Споразумението ще бъде проучено от Европарламента и Съвета, преди да бъде ратифицирано от ЕС.

Съюзът е готов да работи рамо до рамо с Лондон по важните въпроси, допълни Мишел. Става дума за борбата с климатичните промени, глобалния отговор на пандемията от коронавирус, която може да доведе до договор. Брюксел ще се стреми и към сътрудничество във външната политика по въпросите на общите ценности и интереси.

Всичко това ЕС има намерение да обсъжда редовно с Лондон.

„Брекзит“ не е край, а начало“

Борис Джонсън ликува, след като е подписал споразумението.

По-късно днес споразумението бе подкрепено от Камарата на общините в Лондон. Това стана на извънредно заседание на британския парламент само ден преди крайния срок. На 31 декември изтича преходният период след „Брекзит“.

Долната камара на парламента одобри споразумението с огромно мнозинство - 521 гласа „за“ и 73 „против“.

В ранните часове българско време на 31 декември то ще стане закон, след като бъде гласувано от Камарата на лордовете и получи одобрението на кралица Елизабет II. Очаква се и горната камара на британския парламент да го одобри без проблеми.

„Брекзит“ не е край, а начало. Сега на всички нас пада отговорността да използваме по най-добрия начин правомощията, които си възвръщаме, и инструментите, които си вземаме обратно“, заяви в парламента премиерът Борис Джонсън.

Той каза също, че се надява страната му да работи ръка за ръка с ЕС, когато интересите им съвпадат.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.