Руският президент Владимир Путин може да съобщи в най-близко бъдеще, че се е ваксинирал срещу коронавируса.

Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

"Имаме право да очакваме, че в обозрима перспектива президентът сам ще разкаже за взетото решение", каза Песков в интервю за телевизия "Россия-1".

Президентският прессекретар припомни по-раншно изявление на Путин, че той задължително ще се имунизира.

Информационните атаки срещу Путин и от Запада, и в самата Русия продължават вече 20 години. Президентът със сигурност е формирал някакъв имунитет срещу тях и няма да реагира на всяка лъжа. Москва ще има готовност за всякакви недружелюбни действия от страна на други държави: "ще се ориентира строго по собствените си червени линии - те няма да изчезнат никога", увери Песков.

Говорителят на Кремъл нарече санкциите на САЩ срещу газопровода "Северен поток-2" "съвсем неприкрита, една такава каубойска атака". Песков изтъкна, че работата по тръбопровода методично продължава, наближава "финализацията на проекта".

На 23 декември Ройтерс цитира високопоставени източници от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, според които тя планира да наложи нови санкции спрямо "Северен поток-2", напомня ТАСС.

Уреждането в Украйна става все по-трудно с течение на времето, констатира Дмитрий Песков.

Става дума за вътрешноукраински конфликт, в който Русия, Франция и Германия не са участници, нито страни. И Русия, и Германия, и Франция правят всичко възможно, за да помогнат на Украйна да уреди този конфликт. Същевременно "пасивността на Киев в осъществяването на взетите решения се вижда с просто око и от Париж, и от Берлин. И в Париж, и в Берлин не крият, че са разочаровани във връзка с много моменти от тази ситуация", посочи прессекретарят на Владимир Путин.

Москва не получава предложения за контакти от Украйна. "Сега никой не ни се и обажда толкова" по телефона, добави Песков.