Европа се ваксинира.

Днес десетки страни от Стария континент, в това число България, започнаха имунизирането срещу COVID-19.

Австрия започна ваксинацията  във виенския Медицински университет. Първи бяха имунизирани петима доброволци, включително от рисковата група над 80-те. Препаратът на Pfizer-BioNTech бе инжектиран на три жени и двама мъже; най-възрастният в тази група е на 93 години, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Ваксинацията продължава с други желаещи. В първата си фаза процесът в Австрия ще обхване възрастните хора над 80 години, живеещи в домове и пансиони, след това - медицинският персонал.

До март се предвижда страната да получи близо 1 милион дози от същата ваксина.

Вчера в Австрия влезе в сила трета строга карантина, която ще продължи до 24 януари. Предсрочно - от 18 януари, ще могат да излязат от нея хората, които вземат участие в масово безплатно тестване за коронавируса. Ако пробите им бъдат отрицателни, ще им бъде разрешено да посещават магазини, културни обекти и да заминават на почивка, посочва ТАСС.

В Швеция и Дания бяха извършени първите имунизации, съобщиха шведската телевизия Ес Ве Те и датската Те Ве 2.

Първата ваксинирана в Швеция бе 91-годишната Гун-Брит Йонсон от дом за възрастни в община Мьолбю на юг,

"Нищо не усетих", каза тя.

В Дания препаратът бе инжектиран първо на страдащия от диабет 79-годишен Лейф Хайселберг от остров Фюн, който живее в дом за възрастни в Одензе.

"Чувствам се чудесно, просто чудесно, никакви проблеми", коментира той за телевизията.

Във връзка със започналата ваксинация премиерът на Швеция напомни днес в комюнике за печата, че рискът от заразяване все още съществува. "Ваксината е светлина в края на тунела", но хората трябва и занапред да следват препоръките за социална дистанция и миене на ръцете, подчерта той.

Предвижда се Швеция да получава 80 000 дози от препарата седмично. Първи ще бъдат ваксинирани, ако пожелаят, възрастните хора в пансионите и по домовете им, също и персоналът, който работи с тях. Властите планират всички пълнолетни шведи да бъдат имунизирани през първото шестмесечие на 2021 г.

Дания също ще предложи първите дози на домовете за възрастни, както и на медиците от пет градове в страната. После кралството ще започне да получава по 40 000 - 50 000 дози седмично и доставките ще нарастват.

Деветдесет и шестгодишната Арасели Росарио Идалго Санчес от дом за възрастни хора в Централна Испания първа в страната си бе ваксинирана срещу COVID-19, предаде Франс прес, като се позова на кадри, разпространени от националната телевизия.

Испания

Възрастната дама с къси бели коси сподели усмихнато, че не усетила "нищо" при поставянето на ваксината в заведението "Лос Олмос" в град Гуадалахара. После облече отново черното си сако и се отдалечи с инвалидната си количка, разказва агенцията.

Моника Тапиас, болногледачка в същия дом, стана вторият имунизиран срещу болестта човек в Испания. Заведението бе избрано за старта на кампанията в страната, тъй като се намира близо до един от складовете на компанията Pfizer, разработила ваксината съвместно с Бионтех. Медикаментът е доставен там вчера от Белгия и ще бъде разпределен в цялата страна.

Освен това в дома няма нито един случай на COVID-19. "Много се гордеем и сме много доволни - представляваме всички домове за възрастни в Испания", заяви в четвъртък Марина Вадильо, директор на пансиона. 

Ваксинация срещу коронавируса започна днес във Франция, Норвегия и Португалия, а вчера - в Словакия, предадоха Франс прес и ТАСС, като се позоваха на свои кореспонденти и местни медии.

Португалия

Първата имунизирана с препарата на Pfizer-BioNTech във Франция бе 78-годишната Морисет. "Това затопля!", подхвърли тя и бе аплодирана от персонала на болницата "Рене-Мюре" в Севран недалеч от Париж.

До края на февруари френското правителство смята да постави ваксини на един милион граждани измежду най-възрастните и най-уязвимите в 7000 здравни заведения и различни домове. До лятото се предвижда да бъдат имунизирани 15 милиона французи.

Норвегия

По последни данни жертвите на вируса във Франция са общо 62 573. В страната са открити досега 2 550 864 заразени с COVID-19.

Ваксинацията във Франции няма да е задължителна, заяви днес в Туитър президентът Еманюел Макрон. Първият етап на кампанията ще обхване възрастните хора живеещи в общности, и медицинските работници в най-уязвимо положение. Макрон потвърди, что ваксината ще бъде безплатна за цялото население.

"Можем да се гордеем с нашата системя на здравеопазване", подчерта той. същевременно той призова французите да се доверят на учените и лекарите. "Имаме ново оръжие срещу вируса , нека да се държим заедно!", призова Макрон.

В Португалия първият ваксиниран в страната стана Антониу Сарменто, 65-годишен, директор на клиниката за инфекциозни болести в болницата "Сан Жуан" в град Порто, предаде ТАСС, като цитра в. "Диариу де нотисиаш". Очаква се Португалия да купи около 22 милиона дози различни ваксини от 6 производителя. От началото на пандемията в Португалия са установени почти 393 000 инфектирани, над 6500 пациенти са починали.

В Словакия президентът Зузана Чапутова, повечето министри и деутати от парламента на страната бяха ваксинирани срещу COVID-19 в братиславската Университетска клиника, информира телевизия Те А 3. Вчера Словакия получи 9750 дози от ваксината на Pfizer-BioNTech и започна имунизация още същия ден, уточнява ТАСС. Властите на страната планират с посредничеството на ЕС да купят 18 милиона дози ваксина от западни производители и масово да ги поставят от края на януари - началото на февруари. Очаква се да бъдат имунизирани 3,3 милиона жители на страната с около 5,5-милионно население. През последното денонощие в Словакия са регистрирани 874 заразени с коронавируса, а общо досега - 167 523. Смъртните случаи до момента са 1773, включително 41 от вчера насам.

Норвежките медици поставиха днес ваксината на Pfizer-BioNTech първо на 67-годишния Свейн Андерсен от дом за възрастни в Осло. След процедурата с него разговаря премиерът Ерна Сулберг, която посочи, че той е станал символ на старта на кампанията в страната.В Норвегия отначало ще бъдат ваксинирани именно възрастните хора в пансионите, след тях - гражданите над 75 години, после тези от рисковите групи с различни заболявания и служителите от здравните заведения.

Ваксинация започна още в Румъния, в Кипър и др.

Румъния