За пръв път екип от учени и изследователи, водени от лабораториите на НАСА, постигнаха висококачествена "квантова телепортация" - мигновено прехвърляне на кюбити, основните частици, носещи квантова информация.

Предаването на фотонни кюбити е станало с точност над 90% през мрежа от оптични влакна на разстояние 44 км.

Какбо са кюбитите? Това са квантови битове, които са подобни на компютърните в това, че пренасят информация, но се отличават с факта, че не са ограничени до това да бъдат само 1 или 0 - вместо това могат да са в кохерентна суперпозиция - едновременно в двете състояния. 

Пренасянето на информация между два кюбита от една към друга локация става с квантово заплитане, при което двете частици се свързват помежду си неразривно. Разстоянието няма значение и преносът на информация е моментален.

Тестът е направен и през две различни системи - квантовата мрежа на  Калифорнийския технологичен институт (CQNET) и квантовата мрежа на Фермилаб (FQNET), двама от партньорите на НАСА. В проекта участва и Националната лаборатория на научното бюро към енергийното министерство на САЩ.

Квантовата телепортация и употребата на квантова механика се свързва най-вече със създаването на потенциалния квантов компютър, който ще има нечувани изчислителни способности и ще може да комуникира с други компютри като него мигновено. Но всъщност технологиите в тази сфера мога да имат приложения в десетки аспекти на науката.

"Радваме се на тези резултати”, споделя Панайотис Спензурис, един от авторите на изследването, публикувано в PRX Quantum. "Сега ще започнем да полагаме основите на квантона мрежа в Чикаго."

Квантовите връзки не само ще надминават безкрайно 5G мрежите по скорост, те също така не разчитат на радиовълни - нещото, от което се страхуват конспиративните теоритици, въпреки липсата на каквито и да е данни за опасност от 5G излъчването.