Няма следи от алкохол и наркотици в кръвта и урината на Диего Марадона след смъртта му, пише британският в. "Дейли мейл". Информацията се позовава на окончателните резултати от тестовете на проби и аутопсията на легендата, за които подробно информират и медиите в Аржентина.

Става ясно, че Марадона е страдал от сериозни сърдечни проблеми и е имал заболявания на черния дроб и бъбреците.

В тялото на Дон Диего е имало коктейл от предписани с рецепта лекарства, вероятно приемани след мозъчната операция, претърпяна малко преди трагичния край на идола.

Марадона е вземал антидепресанти и хапове срещу биполярно разстройство и т.н. от този тип. Няма обаче препарат за проблемите му със сърцето.

Бившият капитан на Аржентина е имал цироза на черния дроб и е страдал от бъбречна недостатъчност с тубулна некроза. Също така - коронарна болест на сърцето и миокардна фиброза. Още първите резултати от аутопсията показаха, че сърцето на Диего тежи 503 грама - близо два пъти повече от сърцето на мъж в тази възраст (60 г.).

Открита е и дилатационна кардиомиопатия - състояние, при което сърдечният мускул е отслабнал и изпомпва по-малко кръв. Спирането на сърцето е довело до белодробен оток.

Макар и в контретния случай да е бил чист от алкохол и наркотици, Диего Марадона е бил зависим. Той води дългогодишна битка и с двата порока. След операцията за премахване на мозъчен субдурален хематом той трябваше за пореден път да постъпи в клиника, но това не се случи.

Прокуратурата в Буенос Айрес продължава разследването срещу личния лекар на звездата - Леополдо Луке, и болницата, в която лежа за последно преди да издъхне. Обвинението опитва да установи дали Марадона е получил адекватни грижи за състоянието си. Претърсен е и офисът на Агустина Косачов, психиатърката на кумира.

Продължават разпитите на свидетели, обиски... Твърди се, че е открит нов свидетел - човек, който е бил в наетата къща в градчето Тигре в последните дни и часове на Марадона, но досега това е било неизвестно.

Леополдо Луке, срещу когото е насочен гнева на дъщерите на Диего Марадона, отрича вина. Той определя приятеля си като "труден, дори невъзможен пациент, живеещ лошо", когото обаче той е обичал и всячески се е опитвал да му помогне.