Диего Марадона си беше избрал "лош начин на живот", той беше "неуправляем", много "труден" за всички около него, но въпреки това аз го обожавах и до последно правех всичко възможно да се грижа за него.

Това каза в поредно изявление д-р Леополдо Луке, личният лекар на починалия миналата сряда футболен кумир.

Медикът е под прицел тези дни - след оплаквания от страна на дъщерите на легендата и адвоката му, аржентинската прокуратура започна разследване срещу него за евентуална "престъпна небрежност", довела до смъртта на Марадона от инфаркт. Луке може дори да получи обвинение за причинена смърт по непредпазливост.

Домът и клиниката на Луке бяха претърсени, разпитват се свидетели, сред които близките на Диего и медицински лица, грижили се за него през последните седмици от живота му.

"Останах шокиран, когато видях полицаи на вратата ми, рече той пред медиите в родината си. - Сътруднича напълно. Знам какво съм правил и то беше за доброто на Диего. Всичко, на което бях способен. Чувствам се ужасно, защото загубих приятел.

Но не се виня за нищо. Много несправедливо е всичко, което се случва. Не съм се виждал често с дъщерите на Диего, но останалите му роднини - например племенниците, ме боготворят. Някой търси под вола теле, но няма да го намери. За Диего беше направено възможно най-доброто."

Той продължи с това, че Марадона до последните дни в живота си е злоупотребявал с хапчета и алкохол. Това е била - по думите му - главната цел - да бъде държан далеч от тях, но задачата била непосилна. № 10 изгонил Луке от дома си, но той въпреки това останал, за да се увери, че приятелят му ще е добре.

"Защо се забравя, че аз бях човекът, който заведе Марадона в болница, където му откриха хематом в мозъка и го оперираха, а това му спаси живота, продължи лекарят. - Защо? Търсите виновник и е много удобно този виновник да съм аз. Диего трябваше да влезе в клиника, където да лекува зависимостта си към алкохола и хапчетата. Отказа да го направи. Беше трудно да му се помага, но аз не съм се отказвал. Исках да бъда до него и бях. До последно."

С интересно разкритие излезе италианският в. "Република".

Той цитира адвокат на сестрата, грижела се за Марадона до по-миналия петък, когато той я уволнил. Въпреки това близките я склонили да продължи поне частично да изпълнява задълженията си. Като например да разпределя лекарствата му. Но не и да се грижи за състоянието му и да го контролира.

Тя потвърждава някои от думите на Луке, но казва и нещо много интересно: Диего е бил оставен сам в дома си в последните дни от живота си. Седмица по-рано той паднал и ударил главата си, но въпреки това не бил закаран в болница за преглед, скенер или резонанс.

В началото на ноември Марадона претърпя мозъчна операция за премахване на субдурален хематом. По думите на Луке той бил изписан твърде рано от болница. Самият Диего пък настоявал да си тръгне - заради абстиненцията си.

"Република" твърди, че разполага с документи, в които са отразени предписанията на д-р Косачов от въпросната частна клиника. Там пишело, че Марадона се нуждае от 24-часови грижи от лекар и поне една сестра в дома си. Прокуратурата разследва дали това е спазено.

Ако информациите, че Марадона е бил сам в последните си дни и часове, се окажат истина, ще бъде опровергана и тезата на един от неговите племенници, че е бил неотлъчно до своя чичо.

Дойде ред и на аржентинските отбори да почетат идола. Това направиха "Бока Хуниорс" и "Нюелс олд бойс" в мача помежду си от местната Суперлига, завършил 2:0. Двубоят бе отложен в деня след смъртта на Марадона. В ложата на своя баща седеше Далма, една от дъщерите на величието. Тя видя специална програма с плакати, знамена, цветя и почести. Без публика заради пандемията.