Водещият на предаването "Думата е ваша" в партийната телевизия на БСП - БСТВ, Стоил Рошкев предизвика минитрус и конспиративни теории със свое изказване по адрес на английския език на президента Румен Радев. В разговор със зрител, провокиран от самия него, Рошкев се възмути, че държавният глава говорел на английски пред ООН - все едно "индианец застава да говори с големия бял брат на неговия език". А отделно и бил "развален" - като на Саша Барън Коен в "Борат".

Предвид едно от последните изказвания на лидерката Корнелия Нинова, че левицата все още не е решила ще издигне ли пак Радев за още един мандат на "Дондуков" 2 на президентския вот догодина, фейсбук коментатори и определени сайтове съзряха покрай случката с водещия срив в отношенията между БСП и държавния глава. Слуховете за такъв са допълнително подклаждани от факта, че Радев освободи шефа на кабинета си Калоян Методиев, след като вторият се озова на празненство на соцлидерката след преизбирането й на поста. 

Реакция след изказването на Рошкев обаче дойде както от "Позитано" 20, така и от "Дондуков" 2. И тя в общи линии осъжда соловото изпълнение на водещия.

1300 години история

Ето и предисторията: Възрастен зрител звъни в предаването на Рошкев. Следва диалог, след въпроса на зрителя:

- Слуша ли днеска изказването на президента за ООН-то?

- Не ми направи добро впечатление, че е на английски език. Знам, че това, да се покажеш, е знаеш английски език... Абе, да му се не види, български президент си бе - излез и кажи на български "еди-какво си". Сега да говори на развален английски като Борат, някак си на мен не ми направи добро впечатление, но вие довършете.

- Не може да си каже и малкото име на чужд език. 

- Защо трябва да си казва малкото име на чужд език. Да, вярно, не може. Обаче ние сме българи, трябва да си говорим на нашия си език. Много е полезно човек да знае езици, обаче когато ти си държавен глава на една суверенна държава, да говориш на друг език изглеждаш като индианец. Разбирате ли, един индианец застава да говори с големия бял брат на неговия език. Ако искаш наистина да си горд представител на една изконна хилядолетна 1300-годишна нация, ти можеш да знаеш 65 езика, но трябва да говориш на твоя език. Иначе изглеждаш като един дивак. Това е положението. Не сте ли съгласен с мен?

Разговорът приключва с констатацията на водещия, че "ние трябва да знаем, че сме българи и че сме тук от 1300 години, а и повече".

"За съжаление българският език не е официален език за ООН"

Реакция дойде от главния секретар на президента Димитър Стоянов:

"Слушам какви ги каканиже един водещ в едно предаване по една уж "приятелска" телевизия. Защо президентът изпратил видеопослание на Антониу  Гутериш на английски? Защо не говорил на български, като е държавен глава? За обидните реплики няма смисъл да говоря. Дали този "журналист" знае, че посланието е до генераления секретар на ООН по случай годишнина (65 г.), свързана с членството ни в ООН, а в ООН официалните езици са шест - арабски, френски, китайски, английски, руски и испански. За съжаление българският език не е официален език за ООН", коментира той.

"Абсурден сценарий, все едно е писан от Саша Барън Коен"

Социалистите също реагираха. 

"Надявам се, че това "включване" от страна на водещия е негова лична преценка и мнение и не представлява позиция на #БСТВ. Казвам всичко това, защото телевизията е собственост на #БСП и се издържа с партийната субсидия. За съжаление подобно мнение и епитети, използвани по адрес на държавния глава, са, меко казано, нелепи, още повече БСП издигна Румен Радев и през целия си мандат до момента нито за миг не изневери на поетите към обществото ангажименти. Да използваш подобни епитети спрямо президента на Република #България, и то в ефир, в който си благодарение на членския внос на стотици хиляди социалисти, е разочароващо, защото всеки един от тях е гласувал за Румен Радев с душа и сърце. Сигурен съм, че това ще нанесе сериозни щети върху имиджа на партията, което е напълно излишно в тези предизборни месеци. Моля ръководството на #БСП, Фондация “Дума” да намерят подход да реагират по начин, по който да стане ясно, че не са безразлични към подобни случки", заяви членът на Националния съвет Кирил Добрев.

Реакция дойде и от председателя на най-голямата партийна структура на БСП - тази в София, Калоян Паргов:

"Някак неестествено ми се струва журналист от нашата БСТВ да вкара партията във филм, чийто абсурден сценарий все едно е писан от Саша Барън Коен. 

Така внезапно се получи в последните 24 часа. След като уважаваният водещ Стоил Рошкев изненадващо си позволи да дава оценки и да използва крайно неприемливи епитети по адрес на президента Румен Радев.

Подобно махленско поведение е недопустимо за професионалист. Абсурдно е журналист в телевизията, която се издържа с парите на всички нас, членовете на БСП, да се гаври с българския държавен глава, избран с нашата подкрепа.

Очаквам обяснение за поведението на Стоил Рошкев от Вяра Емилова. Бих искал да знам и каква ще бъде санкцията, която ще бъде наложена за поведението му..."

За изненада на всички - споделил въпросното лично мнение

От БСТВ разказаха пред Клуб Z, че темата за президента, за извлението му пред ООН не е била обсъждана на оперативка, никой не е подозирал, че тя би станала повод за дискусия (а и е ясно какъв е протоколът на ООН и че там може да се говори на точно 6 официални езика, сред които българският не е), че и при оперативката по повод предаването, което Рошкев води, не е имало подобна тема.

Тя се появява покрай зрител, обадил се в ефир, пред когото Рошкев - за изненада на всички - споделил въпросното лично мнение.

"Не става дума за скандал, търкания, сценарий, а за спонтанна проява", казаха оттам.

За Рошкев ще последва санкция, решението каква ще е тя предстои, обясниха от медията. Но ще е не заради "политически скандал", а заради допуснат непрофесионализъм и недопустим език, без значение по какъв повод, тъй като това вреди на всички, най-вече на зрителите.