В рамките на 3 дни централното ръководство на БСП се разграничи два пъти от кмета на Перник Станислав Владимиров, който бе избран на изборите миналата есен именно от левицата, а преди това беше депутат от партията. 

Днешната позиция на Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро на соцпартията срещу Владимиров е заради предложение на градоначалника за рязък срок на такса "смет" в общината. Според "Позитано" 20 ръстът на местия налот с 800 % е "поредното решение на кмета на Перник Станислав Владимиров, което е в противоречие със социалната политика на Партията и предизборната платформа за местни избори."

"Каквото от БСП се обещава в опозиция, трябва да се изпълнява и в управление", заявяват от централата на БСП.

И обясняват, че по идея на Владимиров е увеличена такса "смет" в селата от 2.5 промила на 19.6 промила, което е "недопустим ръст и особено в сегашния момент на криза и увеличаваща се бедност". Според БСП освен всичко друго, предложението е и неефективно, защото само ще намали събираемостта в общинския бюджет от местни данъци и такси. Оттав настояват за отмяна на решението и обясняват, че за ситуацията са получили сигнали отт жителите на засегнатите от поскъпването населени места в общината. 

В петък претенциите на БСП към кмета от партията бяха други - разграничение дойде заради решение за закриване на Общинския драматичен театър и съставите към Двореца на културата в Перник - Камерен оркестър, Духов оркестър и Народен оркестър.

"Културата като обществена отговорност винаги е била приоритет на социалистите в България. Това е залегнало в редица основополагащи принципи на нашата партия и в провежданите политики досега. Да градиш може да се окаже бавна и тежка задача, отнема години; да рушиш е безразсъден акт, отнемащ само ден. Немислимо и недопустимо е в община Перник, където БСП спечели последните местни избори, дори да се подлага на дискусия закриването на общински културни институции, които повече от столетие са част от градската културна история.", обяви Изпълнителното бюро и в края на изминалата работна седмица. 

 

Засега няма реакция от кмета официално на обвиненията от партията му. Напрежение обаче между него и "Позитано" 20 не се усеша за първи път. Владимиров още по време на водната криза в Перник се води в джипа с премиера Бойко Борисов. Премиерът пък демонстрира положително отношение, а кметът през годината си позволяваше критики и предупреждения към ръководството на БСП. Още в края на февруари на въпрос дали това, че видимо работи добре с управлението на ГЕРБ и действащото правителство, Владимиров заяви в интервю:

"Аз съм кмет на всички перничани. С кого да работя - с правителството на Сърбия или с Румъния. Аз трябва да работя с българското правителство. Нормално е да потърся контакт с премиера Борисов. Срещнах разбиране от негова страна".