Със смяната на собствеността на bTV продължават и рокадите в телевизията. Новият изпълнителен директор, обявен като наследникът на Флориан Скала преди седмица - Мартин Швехлак, е взел решение да освободи дългогодишния шеф на новините Венелин Петков и да го замени с водещия на сутрешния блок Антон Хекимян.

Рокадата е изненадваща за екипа на медията, голяма част от служителите са научили за нея днес, като от bTV разпространиха новината с прессъобщение до медиите. Неофициално от екипа на телевизията споделиха, че Швехлак искал да направи собствен екип и харесвал Хекимян.

Венелин Петков е освободен незабавно.

"Маргарита Александрова и Венелин Петков вече не заемат постовете си на директор "Програма" и директор "Новини, актуални предавания и спорт", гласи съобщението.

Новият директор на "Програма" е Христо Хаджитанев.

"През 2020 година bTV трябваше да адаптира програмата си към COVID-19 пандемията, което доведе до по-малко инвестиции в съдържанието и загуба на зрители. Основната ми цел е да обърна тази тенденция като модернизирам програмата и съдържанието и работя за повече  разнообразно ТВ развлечение и висококачествени новини по всичките ни канали. Назначих Христо и Антон, защото те притежават хъса, експертизата, енергията и жаждата за иновация, от която имаме нужда, за да върнем водещата си позиция в България", цитиран е Мартин Швехлак.

Посочва се още, че Антон Хекимян е избран от Швехлак "заради огромния му принос към успеха на нюзрума на bTV, силата му в представянето на теми и репортажи и професионалната му всеотдайност към фактите и обективните новини". Самият Хекимян обещава да остане "посветен на плурализма и обективната журналистика" и да работи с "талантливия и всеотдаен екип на bTV, за да привлека още повече зрители пред екрана на bTV".

Антон Хекимян

В заключение изпълнителният директор благодари на Маргарита Александрова и Венелин Петков "за тяхната всеотдайност и професионализъм" и им пожелава "здраве и успех в бъдеще".

"Те имат голям принос към успеха и страхотната корпоративна култура на bTV, но е нужна нова енергия и посока, за да засилим позицията на bTV и да я утвърдим като лидер на ТВ, онлайн и радио пазара".

"Очаквайте много иновации в съдържанието на bTV Media Group през 2021 – нови шоупрограми, повече локални продукции в праймтайм, разнообразно програмиране и модерно съдържание, което отговаря на зрителските интереси на всички канали и платформи на bTV", цитиран е и Хаджитанев.

Христо Хаджитанев

Засега не е ясно кой ще замести Хекимян като водещ на делничния сутрешен блок, като очакванията са това да е Мария Цънцарова. Венелин Петков не отговаря на мобилния си телефон за коментар за тази внезапна рокада.

Факт обаче е, че с коронавирусната пандемия телевизията промени програмната си схема през пролетта. Бе спряно излъчването на някои развлекателни формати, като кулинарното състезание MasterChef и сериала "Съни бийч", напр., а фокус станаха новините и публицистичните предавания.

Рокадите следват официалното финализиране на сделката за придобиването на медията от фонда на чешкия милиардер Петр Келнер - PPF. Това се случи през октомври. Тогава от телевизията споделиха неофициално, че сделката нямала общо с напускането на Скала. Той заявил намерение много преди финализирането на продажбата. Като главен изпълнителен директор Швехлак, който също е чех, рапортува пряко на Любош Йетмар, главен изпълнителен директор на CME-България - също назначен след придобиването на медията.  

PPF пое контрола над медийната група от Central European Media Enterprises (СМЕ), след като малко преди това получи зелена светлина от Европейската комисия. Така Келнер се сдоби с шест канала - bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring. 

Междувременно "по бързата писта" предстои и продажбата на основния конкурент на bTV - Нова тв. Три дни след като слуховете, че братя Домусчиеви продават медийната си група "Нова Броудкастинг Груп" на собственика на Vivacom - "Юнайтер Груп" бяха официализирани, сделката се озова в Комисията за защита на конкуренцията. Това стана миналата седмица.

Припомняме, че информацията за евентуалната покупка дойде, след като Нова изкупи "Канал 3" и обяви, че скоро ще го ребрандира като новинарски канал на Нова тв - Nova News. Тази сделка получи бързо одобрение от КЗК. Това се случи този септември. Така Домусчиеви се сдобиха и с каналите Канал 3, THE VOICE и Magic TV, както и с радиостанциите "Веселина", "Витоша", Magic FM и The Voice Radio. Самата "Нова броудкастинг груп" пък включва следните телевизионни канали: Нова телевизия, Кино Нова, Нова Спорт, спортните и филмовите Диема. В портфолиото ѝ е и най-голямата онлайн група в България "Нет инфо" (в която влизат abv.bg, платформата за видеосъдържание Vbox7, Vesti.bg, Dariknews.bg, Sinoptik.bg, Edna.bg, Gong.bg, Grabo.bg, Trendo.bg и др.). 

bTV и Нова са в конфликт и заради пийпълметрията.

Днес дойде още едно съобщение от bTV - и то е, че водещата и продуцент Марина Цекова, позната от новините на Нова, се присъединява към екипа. Тя ще води новините в емисията в 17 ч.