Дългогодишният главен изпълнителен директор на bTV Флориан Скала е напуснал длъжността и считано от днес, за негов заместник е назначен Мартин Швехлак.

Това съобщиха от пресофиса на медията. 

Рокадата идва малко след като през октомври официално бе финализирана сделката за придобиването на медията от фонда на чешкия милиардер Петр Келнер - PPF. От телевизията обаче споделят неофициално, че това няма общо с напускането на Скала. Той заявил намерение много преди финализирането на продажбата.

Като главен изпълнителен директор Швехлак, който също е чех, ще рапортува пряко на Любош Йетмар, главен изпълнителен директор на CME-България.  

"2020-а беше изпълнена с предизвикателства за цялата медийна индустрия, както и за bTV. Компанията беше в процес на придобиване през по-голямата част от годината, а в комбинация с COVID-19 пандемията не е изненадващо, че част от енергията беше загубена.

Намерението ми е да влея нова енергия в съдържанието и програмата ни и да модернизирам дигиталното ни разпространение, така че българската аудитория да получи най-доброто преживяване", цитиран е Швехлак.  

Кой е Мартин Швехлак?

От 1993 година насам Швехлак работи в печатни, радио, дигитални и тв медии в Чешката република, като заема редица разнообразни длъжности - от редактор и главен редактор до висши мениджърски роли. 

В края на 90-те Швехлак работи като редактор и зам. главен редактор на най-четения чешки всекидневник BLESK. След това той основава чешката информационна агенция Mediafax, като управлява екип от 150 души.

От 2013 до 2018 година Мартин Швехлак е директор новини, разследваща журналистика и спорт в TV Nova в Чешката република и под негово ръководство телевизията запазва позицията си на най-уважаван и гледан източник на тв новини. Той е бил и член на международната комисия на СМЕ за новините и е работил с всички структури на CME във връзка с редакционното отразяване, съдържанието и програмните инициативи.

През последната година Швехлак работи като консултант на PPF, като анализира и следи новините, форматите, съдържанието и дигиталните канали във всички пазари на СМЕ. Той се присъединява към bTV Media Group в София, България, през 2020 г. на поста главен изпълнителен директор с мисията да модернизира, да влее енергия и да подобри представянето на цялото програмно съдържание, формати и дигитални канали.

Благодарим на г-н Скала

Дългоочакваният финал на сделката по придобиването на bTV бе на 13 октомври, когато PPF пое контрола над медийната група от Central European Media Enterprises (СМЕ), след като малко преди това получи зелена светлина от Европейската комисия. Така Келнер се сдоби с шест канала - bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring. 

Начело на CME Bulgaria застана чехът Любош Йетмар, а Флориан Скала остана изпълнителен директор. Сега от bTV заявяват, че Йетмар "ще осигури приемственост по всички въпроси и ще работи с г-н Швехлак за още по-добри резултати". 

"След като поех компанията през октомври, идентифицирах няколко теми и инициативи, към които PPF може да прибави стойност. Мартин ще се фокусира върху модернизирането на нашето съдържание, програма, формати и дигитални канали и съм уверен, че ще съумеем да адресираме и всички други идеи и да засилим позицията си", цитиран е Йемер.

"Благодарим на г-н Скала и му пожелаваме същия успех, който постигна в bTV, и в бъдещите му начинания", допълва.