Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Една мутация на коронавируса, регистрирана в Южна Великобритания, се разпространява по-бързо от досегашните варианти на COVID-19. Заради нея вече редица европейски страни спряха полетите от и до Великобритания.

Твърди се, че новият щам на коронавируса е 70% по-заразен. Той обаче не е непременно по-опасен. А и откриването на мутация не е нищо необичайно. В Китай например - страната източник на пандемията, още преди половин година циркулираше нов вариант на вируса. През лятото пък друг вариант се разпространи бързо от Испания в цяла Европа. Вирусите мутират постоянно и в повечето случаи мутацията има или минимално, или никакво отражение.

Как реагира тялото на мутациите?

Човешкото тяло обикновено е в състояние да се справи самó с вирусите. То произвежда антитела, които го защитават от атаките на вирусите, създавайки му имунитет. Когато обаче причинителите на заболяването мутират, а изградените антитела са програмирани за по-стара версия на вируса, те вече не са толкова ефективни.

Поради тази причина например редовно ни хваща хрема. При предишната настинка тялото ни си е създало съответните антитела, но не и такива, които да помогнат срещу мутиралия вирус.

Въпреки това няма причини за паника, защото не всяка мутация прави вируса по-опасен. Има и такива промени, които могат дори значително да го отслабят.

Как се получават мутации?

Когато човешкото тяло си изгради антитела срещу някой вирус, новият вариант на вируса e принуден да промени обвивката си, за да не бъде разпознат от антителата. За да оцелее, вирусът трябва да промени външните си протеини и да развие нови щамове.

За да се множат, вирусите използват една т.нар. клетка приемник, в която проникват и на която предават своя геном. Така клетките в тялото произвеждат милиони копия на вируса. Но при всяка от тези репродукции се получават и малки грешки в размножаването на информацията и тези грешки променят генетичния код на вируса - той мутира.

Вирусът SARS-CoV-2 като всички коронавируси е РНК вирус, който мутира почти веднъж месечно. Тези различни варианти обясняват и защо в определени части на света вирусът предизвиква различни по тежест инфекции и защо при различните хора заразата преминава различно.

Стават ли безполезни ваксините?

Великобритания стана първата западноевропейска държава, която започна широка имунизационна кампания. Но новата мутация не обезсмисля създадените наскоро ваксини. Всички тези препарати са проектирани да кодират информацията за коронавируса, така че въпреки мутацията да стимулират нашата имунна система.

За щастие са нужни повече мутации, за да успее вирусът така да промени своите протеини, че те да могат да заобиколят нашата имунна защита. Същевременно обаче знаем, че грипните вируси например мутират много бързо и ваксините трябва всеки сезон да бъдат адаптирани, за да запазят ефективността си.

Следователно и ваксините срещу коронавируса навярно ще трябва да се адаптират в бъдеще. Но събраната по време на кризата информация и новосъздадените производствени капацитети ще гарантират бързото осигуряване на евтини ваксини в бъдеще.

"Дойче веле"

Коментари

Добре структурирана и информативна статия.

Но г-н Фройд трябва да имате предвид, че едно провокативно заглавие- дори като въпрос- може в един такъв момент да всее паника.

Тази статия е копи-пейст на статията в ББС от вчера.

https://www.bbc.com/news/health-55388846 Тази статия, вчера си направих труда да преведа за посещаващите сайтовете на Демократична България. Няма по-качествена медия от ББС. Винаги на време, винаги информатирани и много, много полезни за читателите си. Нашите журналя ряпа да ядат!

Стига с тая паника бе...

Чували и хладилни камери има достатъчно. Чували за подаръци, хладилни камери за мезета. Да не земе некой да си помисли нещо друго. Яко ще се ... купонясва. Кхм, кхм.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.