Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Механизмът за принципите на правовата държава се прилага незабавно, считано от 1 януари 2021 г.

Това гласи резолюция на Европарламента, с която приключват вчерашните дебати за пакета за многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. Резолюцията е за МФР, Междуинституционалното споразумение, Инструмента на ЕС за възстановяване и Регламента за върховенството на закона. Тя бе приета с 496 гласа „за“, 134 „против“ и 65 „въздържал се“.

Вчера пък депутатите приеха регламент, узаконяващ обвързването на еврофондовете с върховенството на закона в страните членки на съюза.

Европейският съвет не може да задължи комисията

Заключенията на Европейския съвет от 11 декември, в които се посочва, че комисията не трябва да прилага механизма за върховенството на закона, докато Съдът на Европейския съюз (СЕС) не вземе решение дали да отмени инструмента, са излишни, смятат евродепутатите. В споразумението между ЕП и съвета ясно се посочва, че то ще се прилага от 1 януари.

Съгласно договорите за ЕС Европейският съвет не упражнява законодателни функции. Затова депутатите считат, че никоя политическа декларация на Европейския съвет не може да се счита за тълкуване на законодателството. ЕК е напълно независима и заключенията на съвета не могат да станат задължителни за нея при прилагането на правните актове.

Ненужни забавяния заради единодушието

ЕП съжалява, че изискването за единодушие в съвета неоснователно забави приемането на МФР и решението за собствените ресурси. Предстоящата Конференция за бъдещето на Европа следва да работи за преодоляването на тези пречки.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.