Обвързването на еврофондовете с принципите на правовата държава вече е закон.

Това стана факт днес, след като Европарламентът одобри регламента за условност. Одобрението стана без гласуване, тъй като не са били предложени изменения, документът се смята автоматично за одобрен.

Механизмът влиза в сила от 1 януари 2021 г.

Целта на регламента е да защитава бюджета на ЕС от злоупотреби от страна на правителствата, които не зачитат върховенството на закона.

Той позволява спиране на плащанията от бюджета за страни, в които са установени нарушения на върховенството и те заплашват управлението на еврофондовете. Същевременно ЕС гарантира, че това няма да става за сметка на крайните бенефициери.

Как ще действа регламентът

След като установи нарушение, Еврокомисията ще предложи задействане на механизма срещу провинилото се правителство от ЕС. След това тя ще може или да намали, или да замрази плащанията към тази държава от бюджета на общността.

Съветът на ЕС ще има срок от един месец да гласува предложените мерки. В изключителни случаи ще се допуска тримесечен срок. За одобрение е необходимо квалифицирано мнозинство – най-малко 55 на сто от страните членки на ЕС, чието население съставлява най-малко 66% от това на съюза.

Евродепутатите успяха да съкратят сроковете, които евроинституциите ще имат за приемане на мерките срещу страните, ако бъдат идентифицирани нарушения. Нещата ще се решават в срок от 7-9 месеца вместо - както досега - от 12-13 месеца.

Какви нарушения ще бъдат наказвани

Новият закон важи не само при пряка злоупотреба с еврофондове като случаи на корупция или измами. Той ще се прилага и при системни нарушения на основните ценности, които всички страни членки трябва да зачитат – демокрацията или независимостта на съдебната система, когато засягат или заплашват да засегнат управлението на еврофондовете.

Специална клауза изяснява обхвата на нарушенията чрез списък от случаи като заплашване на независимостта на правосъдието, некоригирането на произволни или незаконни решения и ограничаването на възможността за правна защита.

Защита на крайните бенефициери

За да се гарантира, че крайните бенефициери, разчитащи и зависещи от подкрепата на ЕС, няма да бъдат наказвани за действията на своите правителства, те ще могат да подадат жалба до ЕК чрез интернет платформа, която ще им помогне да се осигурят дължимите суми. Такива бенефициери са студентите, земеделските стопани или неправителствените организации.

Комисията също така ще може да извърши финансова корекция, като намали следващия транш от подкрепата на ЕС за съответната държава.

Какво предстои

Новият регламент се прилага за всички фондове на ЕС със споделено управление, считано от 1 януари 2021 г.