Съветът на ЕС одобри извънредния план на Съюза, целящ риболовните съдове на страните членки и на Великобритания да имат взаимен достъп до териториалните води на другата страна от 1 януари 2021 г.

Планът ще бъде в сила или до 31 декември 2021 г., или до сключването на споразумение с Обединеното кралство - според това кое събитие настъпи по-рано. Регламентът трябва да спаси поминъка на много общини в ЕС.

Тъй като въпросът е спешен, предложението ще бъде гласувано от Европарламента още тази седмица. Съветът и ЕП правят всичко възможно мерките да бъдат приети преди края на годината и да влязат в сила веднага след изтичането на преходния период.

В отделен регламент на ЕС са предвидени възможностите за риболов, както и временни и ограничени квоти. Те ще бъдат управлявани от Брюксел и Лондон. Планът е изготвен след консултации с Великобритания и ще важи до постигането на споразумение за бъдещото партньорство.

Отделно днес посланиците на страните от ЕС одобриха поредица от законодателни предложения в сферата на транспорта. Те ще влязат в сила в случай на „Брекзит“ без споразумение.

Целта е от 1 януари 2021 г. транспортният сектор да бъде подготвен за всички възможни сценарии. С извънредните мерки ще бъдат смекчени някои от значителните смущения, които ще възникнат след Нова година, ако не бъде сключена сделка с Лондон.

Основни въздушни връзки. Ппредложеният регламент ще гарантира предоставянето на определени въздухоплавателни услуги между Великобритания  и ЕС в продължение на 6 месеца, при условие че Лондон гарантира същото;

Безопасност на въздухоплаването. Регламентът ще гарантира, че различните сертификати за безопасност на продуктите могат да продължат да се използват във въздухоплавателните средства на ЕС без прекъсване. Така се избягва спирането от експлоатация на въздухоплавателните средства на ЕС;

Основна свързаност на автомобилния транспорт. Предложеният регламент обхваща основната свързаност както по отношение на товарния автомобилен транспорт, така и на пътническия автомобилен транспорт в продължение на 6 месеца, при условие че британската страна осигури същото за превозвачите от ЕС.

С днешното одобрение се възлага мандат на германското председателство да започне ускорени преговори с Европейския парламент за приемането на предложените законодателни актове на първо четене преди края на годината.                                                                

През миналата седмица извънредните мерки бяха задействани от Еврокомисията.