Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съветът на ЕС одобри извънредния план на Съюза, целящ риболовните съдове на страните членки и на Великобритания да имат взаимен достъп до териториалните води на другата страна от 1 януари 2021 г.

Планът ще бъде в сила или до 31 декември 2021 г., или до сключването на споразумение с Обединеното кралство - според това кое събитие настъпи по-рано. Регламентът трябва да спаси поминъка на много общини в ЕС.

Тъй като въпросът е спешен, предложението ще бъде гласувано от Европарламента още тази седмица. Съветът и ЕП правят всичко възможно мерките да бъдат приети преди края на годината и да влязат в сила веднага след изтичането на преходния период.

В отделен регламент на ЕС са предвидени възможностите за риболов, както и временни и ограничени квоти. Те ще бъдат управлявани от Брюксел и Лондон. Планът е изготвен след консултации с Великобритания и ще важи до постигането на споразумение за бъдещото партньорство.

Отделно днес посланиците на страните от ЕС одобриха поредица от законодателни предложения в сферата на транспорта. Те ще влязат в сила в случай на „Брекзит“ без споразумение.

Целта е от 1 януари 2021 г. транспортният сектор да бъде подготвен за всички възможни сценарии. С извънредните мерки ще бъдат смекчени някои от значителните смущения, които ще възникнат след Нова година, ако не бъде сключена сделка с Лондон.

Основни въздушни връзки. Ппредложеният регламент ще гарантира предоставянето на определени въздухоплавателни услуги между Великобритания  и ЕС в продължение на 6 месеца, при условие че Лондон гарантира същото;

Безопасност на въздухоплаването. Регламентът ще гарантира, че различните сертификати за безопасност на продуктите могат да продължат да се използват във въздухоплавателните средства на ЕС без прекъсване. Така се избягва спирането от експлоатация на въздухоплавателните средства на ЕС;

Основна свързаност на автомобилния транспорт. Предложеният регламент обхваща основната свързаност както по отношение на товарния автомобилен транспорт, така и на пътническия автомобилен транспорт в продължение на 6 месеца, при условие че британската страна осигури същото за превозвачите от ЕС.

С днешното одобрение се възлага мандат на германското председателство да започне ускорени преговори с Европейския парламент за приемането на предложените законодателни актове на първо четене преди края на годината.                                                                

През миналата седмица извънредните мерки бяха задействани от Еврокомисията.

Коментари

Десебар Бойкикев's picture
Десебар Бойкикев
Десебарка

Е ся се такова майката на Ирландия

Те и без друго реват срещу Брюксел, че още нямат ваксина както имат в UK. A сега всичките риболовни кораби от EU ще се пренасочат към ирландски води дсим изядат и ушите. Отделно вноската на Ирландия в бюджета на Евросъюза скача от €1 млрд, на €1.5. Абе, изобщо...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.