Ирландската Комисия за защита на данните е глобила социалната мрежа Twitter с 450 хил. евро за нарушение на европейския закон GDPR, съобщи TechCrunch.

Микроблогинг платформата не е съобщила за пробив в базата ѝ данни и правилното му документиране. Това е нарушение на чл. 33, ал. 1 и 5 от европейския закон за защита на данните.

Подобно уведомление трябва да се направи до 72 часа след пробива, към европейските регулатори. А с уведомлението трябва да вървят и детайли какви данни са били достъпни за хакерите, както и каква е реакцията на мениджъра на данните - Twitter. Компанията обаче не е спазила тези правила.

Засега няма коментар от социалната мрежа за решението.

Макар глобата да е малка за онлайн гигант, това е едно от първите подобни решения по приетия през 2018 г. GDPR - решението на ЕС за защита на данните на европейци. Как ще протече обжалването на глобата, ако от Twitter решат да започнат този процес, ще бъде индикация за ефективността на новите правила за регулация, които до момента основно причиняваха главоболия на администрацията и частния бизнес на Стария континент.