"Трябва да има затваряне, потискане, ваксиниране. Да се мисли стратегически - след Коледа да направим по-сериозно затваряне, да свалим нивата и да започне нормално ваксинация. За да можем през лятото да започнем да забравяме за проблема."

Такава препоръка за справяне с пандемията от коронавирус отправи математикът д-р Лъчезар Томов от ефира на БНТ.

Д-р Томов е един от специалистите, които наблюдават и анализират данните за пандемията от България и света, и разработват модели за това как тя ще се развие в бъдеще. 

По думите му "ако не свалим броя на заразените сега с локдаун, как ще можем да ваксинираме - ще го отложим не за лятото, а за следващата година".

"Искат още едва-две години да сме с това ли?  Колкото по-бързо и ефективно успеем да ваксинираме, толкова по-бързо ще забравим за проблема и за тази война", заяви Томов.

Според него най-добре се се справили държавите реагирали рано - в края на януари, февруари и тези, които не отпуснаха режима през лятото. Тайван толкова рано реагира, че не му се наложи локдаун - даде пример математикът.

Смъртността ще започне леко да пада, прогнозира още той. Отчете, че има общ спад на смъртността сега, но той се дължи на София. В Русе и Враца такъв спад няма. Всичко зависи от това как се спазват мерките. Тона прогноза за развитието на вируса обаче можело да се направи след Нова година -  защото сега не може да се каже как ще празнуват хората.

Томов коментира и шокиращите данни за общата смъртност у нас през ноември - 15 964 починали, 2681 от тях в следствие от боледуване от COVID-19.

"При претоварена здравна система имате голям процент лекуващи се вкъщи от пневмонии. Това е неуправляема болест, особено в първите 7 дни трябва да ви гледат в реално време. Вие сте вкъщи, почивате, но не влизате в регистрация", обясни данните Томов.

Друг фактор е и че по традиция българинът търси лекар на късен етап.