Повишаването на броя на заразените с новия коронавирус у нас през последните дни говори, че "ситуацията никак не е добра", каза тази вечер пред предаването "Панорама" на БНТ професорът по математика от БАН Николай Витанов, който е член на Националния оперативен щаб.

"Има три етапа на развитие на епидемията от гледна точка на това какво виждаме – регулярен, хаотичен и турбулентен", каза той. "До началото на юни бяхме в регулярния вариант, където сценариите се сменяха бавно един след друг. След като мерките спряха да се спазват, влязохме в хаотичния сценарий, който се характеризира с по-големи скокове".

По думите му нещата значително се влошават при турбулентния вариант.

"Влезем ли в турбулентен сценарий, или дифузно разпространение, броят на заразените ще стане голям и може да се стигне до проблеми в здравната система", каза проф. Витанов. "Ако искаме да се върнем на онова състояние, в което бяхме в началото на юни, трябва да спрем дифузното разпространение и да се върнем обратно по стълбата".

В момента сме на 150-170 случая на ден, а трябва да се върнем на 0-20, което няма как да стане без ограничителни мерки, посочи той.

"Може да се говори за начало на дифузно разпространение там, където са най-големите клъстери, например в София", каза той.

Проф. Витанов каза, че в крайна сметка отговорността за развитието на ситуацията носи политическата власт с решенията си. Той обясни образно, че при оценката на ситуацията експертите казват "съществителното", например "риск", а управляващите - "прилагателното", например - "поносим".

Той посочи, че при неблагоприятно развите на събитията България ще разполага с болнични легла, но е застрашена от недостиг на квалифицирани специалисти.

"Броят на квалифицираните специалисти не е достатъчен, за да посрещнем едно по-голямо количество заразени", каза той.

Проф. Витанов даде като положителен пример Гърция, където мерките са били спазвани, днес имат по 10 нови случая и морските им курорти са пълни с туристи:

"Ние не спазвахме мерките...По Великден имаше пътувания...Аз тогава казах, че излизаме по лошия сценарий, а Гърция излезе по добрия. След това в началото на юни, когато имахме по 10 случая, казах: "Внимавайте, хванали сме шарана, да не го изпуснем". Изпуснахме го. Кого другиго да виним? Ние сме си виновни". 

Математикът каза, че хората от щаба, особено "най-хулените" проф. Кантарджиев, доц. Ангел Кунчев, и проф. Венцислав Мутафчийски "доста добре са описвали и описват реалната ситуация, включително и в онова изказване в интервюто с г-жа Бенатова". Той имаше предвид широко обсъжданите думи на Мутафчийски: "ще измират яко".

"Ами, това пише на горната врата на стълбата, на която се намираме", коментира проф. Витанов. "Ние бяхме на долната врата, сега вървим нагоре. Има доста стъпала. Има и такива с четирицифрени числа.И още нагоре. И там стигаме до горната врата, над която пише това". (Яко ще измрем - б.р.).

"Ние още сме в началото на хаотичния режим...Има доста да повървим по хаотичния режим, после да минем през турбулентния и после ще видим дали ще се измира или не", добави той. "Засега няма яко да измрем. Въпросът е да се обърнем и да тръгнем надолу по стълбата. А че се оправяме по-добре от някой други страни, оправяме се".