Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Предполага се, че руската ваксина Спутник V ще предпазва от коронавирус за около две години, каза днес Александър Гинцбург, директор на Центъра "Гамалей", който разработи ваксината, цитиран от агенция РИА Новости.

Руското лекарство е разработено върху платформата, с която е създадена ваксината срещу ебола, обясни микробиологът.

"Там има експериментални данни, доказващи, че този ваксинен препарат, подобен препарат, осигурява защита за поне две години, може и повече", каза той.

Александър Леонидович Гинцбург, директор на Центъра "Гамалей". Снимка Туитър

Говорейки за ваксината от американската компания "Пфайзър" (Pfizer), Гунцбург отбеляза, че все още е трудно да се правят заключения за продължителността на нейната защита.

„Трудно е да се каже, но въз основа на общия механизъм на действие на такива лекарства трябва да се мисли, че периодът на защита ще бъде не повече от четири, най-много пет месеца, въпреки че е необходимо експериментално да се провери това“, добави директорът на центъра.

Московчанка получава доза от "Спутник V". Снимка АП / БТА

Според Гунцбург руската ваксина гарантира 96 процента, че човек няма да получи коронавирус. При останалите 4 процента заболяването щ е протече по-леко отколкото при хората, които изобщо не са били ваксинирани. При тези 4 на сто от пациентите най-вероятно COVID-19 ще се прояви под формата на хрема, кашлица или ниска температура, патогенът няма да слезе в белите дробове.

В началото на август руското министерство на здравеопазването регистрира първата в света ваксина за предотвратяване на COVID-19, Спутник V, пише РИА Новости. Тя се основава на добре проучената платформа на човешкия аденовирусен вектор, припомня агенцията.

Спутник V е 95% ефективна след втори междинен анализ на данните от изследванията и е в списъка на десетте ваксини в света, които са най-близо до масовото производство. Независима комисия за оценка на клиничните изпитания на лекарството е потвърдила неговата ефективност и безопасност.

Снимка АП / БТА

В Москва вече е започнала ваксинация на рискови групи, лекарите, учителите и социалните работници могат да се подложат на процедурата. В понеделник започва записване за ваксинация на служители от многофункционални центрове, културни институции, търговски и обслужващи предприятия. Процедурата е безплатна и доброволна.

По-рано вицепремиерът Татяна Голикова заяви, че до края на седмицата ваксинацията срещу коронавирус ще започне във всички региони на Русия, припомня РИА Новости.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.