Консервативни групи, които твърдят без доказателства, че изборите на 3 ноември са били откраднати от президента на САЩ Доналд Тръмп, организираха протести в цялата страна снощи, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

На протеста в столицата Вашингтон се стигна до насилие. Полицията прекрати спорадични сблъсъци след падането на мрака.

Организаторите на протестите бяха движението "Спрете кражбата", свързано с бившия сътрудник на Тръмп, Роджър Стоун, както и религиозни групи. Те призоваха поддръжниците му да участват в "Йерихонски шествия" и молитвени събрания. Групи от подкрепящите президента "Прауд бойс" и контрапротестиращи от "Антифа" се сбиха в центъра на Вашингтон. Полицията се намеси, за да ги раздели, като използва лютив спрей върху участващите в сблъсъците.

Около 200 членове на "Прауд бойс" се бяха включили в протеста вчера. Много от тях носеха военни маскировъчни облекла, черни и жълти тениски и противокуршумни жилетки.

Преди падането на мрака полицията успяваше да раздели участниците в протеста и в контрапротеста. След смрачаване протестиращите, включително членове на агресивното крайноляво антифашистко движение се разделиха на по-малки групи, за да търсят противниците си по улиците.

Протести имаше и в Мобайл, щата Алабама, както и в Атланта, щата Джорджия - един щатите, в които предизборния щаб на Тръмп се опита да постигне отмяна на резултатите от изборите, отбелязва Ройтерс.

Медии от град Олимпия, столица на щата Вашингтон, съобщиха, че след сблъсъци между противници и поддръжници на Тръмп е бил прострелян един човек, а трима са арестувани.

На протеста пред Върховния съд във Вашингтон говори пенсионираният армейски генерал Майкъл Флин, който се призна за виновен, че е излъгал ФБР за контактите си с бившия руски посланик, но бе помилван от Тръмп на 24 ноември. Това беше първата му публична реч оттогава. В нея той спомена решението на Върховния съд на САЩ да отхвърли иска за отмяна на резултатите от изборите в четири други щата, подаден от щата Тексас. "Независимо какво беше решението вчера, нека всички да поемем дълбоко, дълбоко дъх", заяви той. Той поръча на поддръжниците на президента да се върнат по местата, където живеят и да отправят искания, без да уточнява какви.

Малцина от участниците в протеста носеха маски, отбелязва АП.