Върховният съд на САЩ отхвърли днес иск да бъдат обявени за нищожни изборните резултати в четири щата, подкрепен от изгубилия ги действащ президент-републиканец Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че решението слага край на опитите на Тръмп да спечели в най-високата инстанция съдебната битка,  която загуби в щатските съдилища срещу победата на демократа Джо Байдън в изборите на 3 ноември.

Губернаторът на Тексас беше поискал Върховният съд да обяви за антиконституционни промените в изборните процедури в щатите Джорджия, Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания, където победите на Байдън бяха решаващи, за да надделее над Тръмп.

Тези промени позвалиха гласуване по пощата и ранно гласуване с оглед на коронавирусната пандемия. Тръмп и привържениците му твърдят, че промените са дали възможност за измами, които са им "откраднали" победата, но досега не са представили нито едно годно доказателство за това.

В кратко решение съдът зяви, че Тексас няма законно право да съди тези щати, защото " не е показал правно разпознаваем интерес в начина, по който друг щат провежда своите избори".

 Тръмп реагира гневно срещу днешното решение на върховните съдии в туитър: 

"Върховният съд наистина ни предаде. Никаква Мъдрост, Никаква Смелост!"- написа той в социалната мрежа.

Искът беше получил подкрепа освен от сегашния президент и от 19 щатски главни прокурори и от 126 републикански конгресмени.

В понеделник Избирателната колегия, в която Байдън си осигури мнозинство на изборите, се събира, за да го обяви за президент.