Антъни Джошуа и Кубрат Пулев излизат в мач за световната титла по бокс в тежка категория тази нощ в лондонската "Уембли арена". Това е най-голямото събитие за българския спорт тази година. 

Двубоят трябваше да се играе на 20 юни на стадион "Тотнъм хотспър", но пандемията осуети това. След като цяло лято и есен мениджърът на Джошуа - Еди Хърн, оглеждаше възможности, двата лагера се разбраха за 12 декември в британската столица. 

В залата ще присъстват 1000 зрители, а според "Скай спортс", който държи правата за излъчване във Великобритания, двамата бойци няма да излязат на ринга по-рано от 22:15 часа местно време (00:15 ч българско). Джошуа е считан за фаворит на букмейкъри, специалисти и фенове, като повечето анализатори предричат да спечели с нокаут.

Ето най-важното, което трябва да знаем за този мач.

Къде можем да го гледаме?

Двубоят няма да се излъчва по нито една българска телевизия. Можете да го гледате чрез американската онлайн платформа DAZN, която отскоро е и в България. За 3 лева на месец можете да си направите абонамент, който, ако искате, прекъсвате по всяко време. Специално за нашите зрители DAZN е осигурил български коментатор, който е в Лондон.

Ако сте във Великобритания, имате възможност да проследите боя по "Скай спортс". Има хора, които гледат британската спортна телевизия и в България.

За какво ще се бият Джошуа и Пулев?

За титлите на IBF (Международна боксова федерация), WBA (Световна боксова асоциация), WBO (Световна боксова организация) и IBO (Международна боксова организация). Последната не е призната от всички боксови организации, медии и личности в спорта, поради което на някои места бива пропускана. Но все пак Джошуа тази вечер залага четири шампионски пояса, а не три.

Ако той спечели, запазва титлите си. Ако съдията вдигне ръката на Пулев, той ще е новият световен шампион и в четирите версии. Българинът е официален претендент на IBF и Джошуа прави защита за тази федерация.

Джошуа и Анди Руис. И четирите шампионски пояса.

Тук липсва единствено титлата на WBC (Световен боксов съвет), която е притежание на друг британец - Тайсън Фюри, поради което от месеци се говори за обединителен сблъсък. И такъв може да се случи догодина, но преди това трябва да се изпълнят някои условия. Това ще стане по-лесно, ако Джошуа спечели срещу Пулев, и ако Фюри отново подчини Дионте Уайлдър. 

Оформя се трети мач между двамата през февруари 2021 г.

За какви пари е срещата Джошуа - Пулев?

Според неофициална информация, например на в. "Телеграф", Джошуа ще прибере 10 милиона паунда, както и да свърши мачът. За Кобрата остават 3 милиона паунда. Това е най-високият хонорар, за който той ще излезе на ринга. Парите щяха да са повече при нормални условия и двубой на стадион с публика.

Антъни Джошуа

Антъни Олувафеми Оласени Джошуа е роден на 15 октомври 1989 г. в Уотфорд. Майка му е нигерийка, а баща му е с ирландско-нигерийски корени. Висок е 198 см, а според вчерашния кантар тежи 109,2 кг. Живее в Лондон.

Олимпийски шампион по бокс от Лондон 2012, а на следващата година става професионалист. Има 24 мача, от които 23 победи (21 с нокаут) и една загуба. Тя бе записана - с  технически нокаут в седмия рунд, срещу Анди Руис-младши на 1 юни 2019 г. в "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк. Това се счита за една от големите сензации на тежката категория, тъй като мексиканецът излезе на ринга по заместване и беше назад в ранглистата на категорията.

В края на същата година Джошуа взе реванш от Руис по точки на двубой в Саудитска Арабия и за втори път стана световен шампион (последният му мач до тази нощ). Първият път това се случи на 29 април 2017 г. в историческия мач срещу Владимир Кличко пред 90 хиляди зрители на ст. "Уембли" (на снимката горе). Джошуа спечели с технически нокаут в 11-ия рунд и това бе краят на кариерата на украинеца.

Антъни Джошуа е сред активистите на движението Black Lives Matter, като през тази години се включи в много протести в родината си, дори и с патерици, когато лекуваше операция. Вчера той заяви, че тази вечер няма да коленичи на ринга с вдигнат юмрук (позата на BLM), но крои планове за големи инициативи за социално равенство в бъдеще.

Кубрат Пулев

Кубрат Венков Пулев е роден на 4 май 1981 г. в София. Висок е 194 см, тежи 108,7 кг (малко по-лек е от Джошуа). Балансът му е 29 мача, 28 победи (14 с нокаут) и едно поражение.

Син е на популярния боксьор и шампион в тежка категория от 50-те и 60-те години Венко Пулев. Носител е на "Купа Странджа" за 2002 г. и 2008 г. В първия случай - след победа над кубинеца Одланиер Солис, който впоследствие също става професионалист.

Пулев е европейски шампион от 2008 г. в Ливърпул и бронзов медалист на Световното през 2005 г. Професионалист е от 2009 г.

Вземал е връх над Александър Димитренко, Александър Устинов, Тони Томпсън, Дерек Чисора, Самюел Питър, Хюи Фюри... Последният му мач бе срещу Райдъл Букър през ноември 2019 г. - победа по точки (долу).

На 15 ноември 2014 г. Кубрат Пулев за първи път излиза за световната титла - срещу Владимир Кличко, в Хамбург. Първоначалната дата е 6 септември, но шампионът се контузва. Кобрата губи с нокаут в петия рунд, след като три пъти преди това понася нокдауни. Оттогава е прочутата реплика "Продължаваме напред".

Три години по-късно Пулев трябваше да се изправи срещу Джошуа на стадион "Принсипалити" в Кардиф, но седмици преди боя скъса мускулни влакна и всичко пропадна.

Загубата от Кличко. Снимка архив Клуб Z

Кобрата понякога се забърква в скандали като този с целувката с щатската репортерка Джени Суши, заради което през миналата година за няколко месеца му бяха спрени правата в Калифорния. Има пиперлив език, често се изказва за политика.

Битката тази вечер вероятно е последният шанс на Кубрат Пулев да стане световен шампион. Предвид възрастта му и останалите боксьори в дивизията - в последните години тя бележи ренесанс по отношение на конкуренцията и интереса сред феновете.