70% от населението трябва да се ваксинира срещу коронавируса. Това заяви пред Нова ТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той поясни, че около 12% от българите вече са имали контакт с вируса, създали са си имунитет и няма опасност да се заразят.

По повод опасенията, свързани с ваксините, проф. Кантарджиев изтъкна, че от 45 хил. ваксинирани някакви проблеми са имали около 200-300 души. И обясни, че тези притеснения биха могли да създадат ноцебо ефект - обратен на плацебо ефект, когато човек е сигурен, че лекарството може да му навреди. При това плацебо ефектът обикновено е около 10%, а ноцебо ефектът, ако има такъв, е около 30%.

Проф. Кантарджиев каза още, че ако се докаже, че човек има здравословни проблеми, свързани с ваксината, то държавата ще поема щетите.

Със сигурност през януари се очаква да имаме първия българин с ваксина.

"Ваксинирането е един от начините да прекратим тази епидемия и да престанем да ходим с маски. Това, което ме плаши е, че ако не се направи хубава кампания и не се види как броят на случаите намалява след ваксиниране, поставяме на риск ваксинационната кампания за всички останали имунизации", каза още Кантарджиев.

Той  обясни, че на 29 декември трябва Европейският регулатор по лекарствата да одобри ваксините. Едва след това те ще започнат да се разпространяват. 

Проф. Кантарджиев коментира и факта, че около 48%, медици са заявили желание да си поставят ваксината.

"Това е пак висок процент, но е и малко. Една част от медиците, които бяха призовани да се ваксинират - са убедени, че като работят с болни от коронавирус, са прекарали инфекцията. Това е доста вероятно", обясни професорът. 

И посочи, че всеки има право на индивидуален избор и да решава дали да се ваксинира или не. В момента се създават списъци на желаещи да се ваксинират от  медицинския персонал.

Относно фазите на ваксинация и поставянето на ваксината на служители във ферми за норки проф. Кантарджиев обясни:

"Много е важно те да бъдат имунизирани, защото човек, ако заболее от коронавирус, даже и леко, вирусът може да зарази норките. При тези животни заболяването не минава като при хората. Те се заразяват обикновено през храната. Много е опасно, когато вирусът премине от човек на животно, защото може да се получи мутация и да ни върне вируса по различен начин".

Проф. Кантарджиев изтъкна, че хората с потиснат имунитет заради заболяване е хубаво да изчакат. За тях най-безопасни са пептидните ваксини, които вкарват готов белтък.

"Това е модернизиран стар вид. Не е редно хора, които са в имунен дефицит, да се ваксинират с жив вирус", каза проф. Кантарджиев. 

Пептидните ваксини се очаква да излязат около февруари или март.

Бременните жени няма да бъдат ваксинирани, защото всяко ново лекарство в първите години не се ползва върху бременни и малки деца. Освен това бременните жени не се разболяват тежко от коронавирус.

Проф. Кантарджиев бе категоричен, че засега в България грип няма.