Възрастта сама по себе си не е основание за арест. На друго мнение обаче са китайските власти в северозападния регион на страната Синдзян, които продължават с репресиите си над мюсюлманските общности.

Неправителствената организация "Хюман райтс уоч" се е сдобила със списък на затворниците от т.нар. образователни центрове, където етническите мюсюлмани, основно уйгури, са възпитавани във вярност към партията и извършват принудителен труд. В разпространения доклад са включени "нарушенията", извършени от задъжаните. Сред тях може да откриете необясними провинения като "роден след 80-те" или "като цяло ненадежден".

Откритието на "Хюман райтс уоч" хвърля светлина върху това как функционира въведената в Синдзян мрежа за следене на предполагаеми престъпници, която наблюдава изкъсно ежедневието на "опитните си мишки".

В списъка са въведени подробни данни от живота на 2000 уйгури арестанти, държани в префектурата Аксу (Западен Синдзян) през периода 2016-2018 г. Всички са били арестувани, след като преди това са били "маркирани" от китайската Интегрирана платформа за съвместни операции (IJOP), позната на широката публика като "Големия брат".

IJOP съдържа голям информационен масив, съчетаващ лични данни, извлечени от автоматизирано онлайн наблюдение и информация, ръчно въведена от служители.

В профила на интегрираните в системата потребители присъстват данни като описание на външния им вид, цвета на колата им, дали предпочитат да използват предната или задната врата като се прибират у дома и разбира се - какъв софтуер използват онлайн и с кого поддържат редовна комуникация.

"Списъкът от Аксу предоставя допълнителна информация за това как технологиите засилват жестоката репресия в Китай над тюркските мюсюлмани в Синдзян", казва Мая Уанг, старши изследовател от Китай в "Хюман райтс уоч", цитирана от "Гардиън".

Повечето от включените в списъка са задържани за законно и ненасилствено поведение. Но някои от тях просто са отбелязани като "маркирани от IJOP", без допълнителна информация за това как властите са взели решение с толкова тежки последици.

Наред с вече изброените странни престъпления - "роден след 80-те" и "като цяло ненадежден" - сред арестантите има мъже, практикуващи многоженство и човек, който не е плащал рента.

Първоначално Пекин отрече съществуването на лагерите. Но после смени опорните точки - възпитателните центрове били важни в борбата срещу екстремизма и тероризма. Списъкът на "Хюман райтс уоч" изобличава поредната лъжа на китайското правителство.

"Това противоречи на твърденията на китайските власти, че техните "усъвършенствани", "предсказващи" технологии, като IJOP, поддържат сигурността в Синдзян, като "се целят" в престъпниците "с прецизност", каза Уанг.

Една от вписаните в списъка като "Госпожица Т." е "маркирана" от IJOP за задържане заради "връзки с чувствителни страни", след като мрежата е засякла, че е провела четири разговора по телефона със сестра си, която живее в чужбина. Продължителността на разговорите е вписана до секундата.

Изследователи на неправителствената организация се свързали със сестрата на "Госпожица Т.", която обяснила, че след датата на задържането комуникацията между тях напълно е прекъснала. Но е подочула от друг източник, че "Госпожица Т." работи принудително във фабрика и може да се прибира у дома само през уикендите.

"Въпреки че сме интервюирали хора, които твърдят, че са били арестувани след като са били избрани от IJOP, за първи път виждаме официални документи, които обясняват как системата хваща и задържа отделните индивиди", обяснява Уанг. 

Групите за защита на правата на човека описват масовите репресии в Синдзян, включително задържането на повече от милион души във възпитателни центрове, принудителния труд, масовата стерилизация на жени и ограниченията върху религията, културата и езика, като културен геноцид.