Япония планира да насърчава увеличаването на раждаемостта с помощта на изкуствен интелект, който да играе ролята на сватовник.

Държавата от следващата година започва да сусидира регионалните власти, които са започнали проекти за използването на изкуствен интелект в намирането на подхождащи се двойки, съобщава Би Би Си.

Миналата година в Япония се родиха едва 856 хил. бебета - рекордно малко.

Бързо стареещата нация отдавна търси как да обърне тенденциите по отношение на непрекъснато свиващата се раждаемост.

Един от последните опити е вкарването в действие на изкуствения интелект.

Сумите, които правителството е предвидило да отпусне догодина, са в размер на 2 млрд. йени или 19 млн. долара, съобщава АФП.

Някои от вече действащите системи за намиране и събиране на подхождащи си двойки са доста ограничени в критерии, които са сведени до доход, възраст. Средствата, които ще предвиди правителството в Токио, ще позволи създаването и купуването на по-развити машини, които ще вземат под внимание и неща като хобита, възгледи, ценности.

    Според прогнозите населението на Япония ще се свие от 128 милиона през 2017 г. до 53 млн. към края на века.

    Сашико Хоригучи, социокултурен и медицински антрополог, смята, че има и по-добри начини правителството да насърчи увеличаването на раждаемостта вместо да субсидира изкуствен интелект, който "сватосва" двойки. Тя посочва скорошен анализ, в който се открива връзка между ниските доходи и загубата на интерес в романтични връзки при младите японци.

    "Ако те не се интересуват да имат връзка, намирането на подходящ партньор ще бъде неефективно", обяснява д-р Хоригучи пред Би Би Си.

    "Ако трябва да използваме технологиите, достъпни роботи могат да помагат в домакинската работа или да извършват задачи, свързани с гледането на децата. В това ще са по-полезни", смята още тя.

    Анализаторите отдавна говорят за липсата на подкрепа за работещите майки в Япония като има силни очаквания жените да вършат цялата домакинска работа и да отглеждат децата, като ходят и на работа.

    Япония се нарежда на 121-во място от 153 страни в доклад за равенството на жените от 2019 г., представен на Световния икономически форум в Давос. Страната е паднала с 11 позиции спрямо 2018 г.