Икономиката на Япония почти успя да навакса шокиращото си пропадане по-рано през годината, след като статистиката отчете растеж от цели 22,9% на годишна база през периода юли-септември. Стойностите надминават дори най-позитивните прогнози на властите, които предполагаха скок до 21,4 на сто. 

Така третата по сила икономика в света за пореден път изумява света, като почти успява да заличи историческия си спад от 28,8% от второто тримесечие на кризисната 2020 г.

На тримесечна база Токио показва скок от нови 5% след свиване с малко над 8% за предходните 3 месеца. Външното търсене на японски стоки и услуги продължава да расте, наблюдава се лек спад на капиталовите разходи през държавата. Потреблението продължава да генерира скокове, разходите на домакинствата се увеличават.

Вносът рязко се понижава.

Лошите новини обаче може би тепърва предстоят. Неотдавнашното нарастване на случаите на коронавирус в страната могат да се отразят негативно на икономическите перспективи на азиатската държава, което ще постави под натиск японските управляващи да продължават да подкрепят крехкото възстановяване посредством масивни парични и фискални стимулиращи мерки, съобщава БНР. 

Новият японски премиер Йошихиде Суга обяви във вторник план за формиране на пореден стимулиращ пакет на стойност 73,6 трилиона йени (708 милиарда долара), който ще включва нови разходи за 40 трилиона йени.

С оглед на крехкото и нестабилно икономическо възстановяване Японската централна банка е настроена да поддържа мащабната си програма за стимулиране и да обмисли разширяване на набора от схеми, насочени към облекчаване на напрежението при корпоративното финансиране още на редовното си заседание през следващата седмица.