С ирония главният секретар на президента - Димитър Стоянов, обясни защо Румен Радев няма да отложи изборите с до два месеца заради ситуацията с COVID-19. Решението се уповавало на оптимизма на премиера Бойко Борисов, който вчера обяви, че след 21 декември падат наложените ограничителни мерки.

Коментарът Стоянов направи в ефира на бТВ, след като бе попитан как ще гласуват поставените под карантина граждани. Както е известно, президентът обяви вчера, че вотът ще е на 28 март и няма да се възползва от конституцинното си право да го отложи с до два месеца - т.е. през април или май.

От Централната избирателна комисия обаче поставят въпроса с гласуването на поставените в задължителна изолация заболели и контактни лица, като подчертават, че ако ще се използват мобилни урни, трябва да се отвори отново прясно ремонтираният Изборен кодекс. На въпроса как си представят на "Дондуков" 2, че ще се разреши този проблем, главният секретар на президента отговори:

"Както си е представял презиентът на САЩ, или както са си го представяли в Румъния, или в Португалия (изборите там предстоят). Все пак, ние се уповаваме на прогнозата на министър-председателя, че на 21-ви всичко ще бъде отворено".

В същото време Стоянов да обрисува управлението на кризата от страна на правителството като "наистина хаотично", давайки за пример и факта, че час след като премиерът обяви отпадане на мерките на 21 декември, здравният министър го "коригира" - това зависело от развитието на коронавируса.

"Март, април, май - имаше заповеди, които се сменяха по три пъти на ден - с маска, без маска. После се говореше за COVID отделения и болници за COVID. После за едни хотели за настаняване на COVID болни, в които камериерките трябваше да стават медицински сестри, а управителите лекари. Последната ситуация от вчера - Борисов обаяи, че на 14-и се отварят яслите, на 21-ви падат мерките. Един час след това излиза министърът и казва не е сигурно", посочи Стоянов.

И обобщи:

"Не обществото да бъде обвинявано, че не спазва мерките, а тези, които управляват кризата, ако въобще я управляват."

Главният секретар на държавния глава коментира и плана на "Дондуков" 2 за средствата от ЕС за възстановяване - алтернативен на предложения от правителството. 

Строителство и саниране не е излишно, необходимо е, но да се прецени как да има модернизация на икономиката - заяви той. 

От думите му стана ясно и че "планът Радев" е бил изпратен на Министерския съвет. На въпрос как си представяте, че премиерът ще изпълнява програмата на президента, Стоянов отвърна:

"Това не е програма на президента, това е програма на България. Тези 12 милиарда на Борисов ли са? Те са на България."

Според него властите предлагат намерения без конкретика, нямало обяснителни записки, подробности, "докато ние предложихме конкретни проекти - с възможна реализация, с финансова обосновка. Техните са добри намерения, няма нищо за крайния резултат", допълни.

А на въпрос кой е изготвил плана на президента, в който се говори за системи за наблюдения, за ултрамодерни комплекси за обучение на деца, за промяна на енергийния ни план, за биотехнологии и изследване на ДНК и др., Стянов отвърна:

"Група ентусиасти, свързани с администрацията, млади хора, визионери."