Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът няма намерение да отлага парламентарните избори през март догодина с до два месеца.

Това става ясно от отговор от прессекретариата на държавния глава след запитване на Клуб Z.

Запитването бе породено от зачестилите коментари, в това число от представители на Централната избирателна комисия, че заради пандемията от коронавирус Румен Радев може да се позове на текст от конституцията, който дава право за отлагане на вота за ново Народно събрание.

"Държавният глава Румен Радев не предвижда отлагане на предстоящите парламентарни избори.

Президентът очаква отговорните институции да създадат всички необходими условия за прозрачен, честен и безопасен за здравето на гражданите изборен процес", се посочва в отговора от "Дондуков" 2.

С други думи - изборите ще са през март, а администрацията трябва да организира вота съобразно опасността от заразяване с COVID-19.

Парламентарните избори през 2017 г. бяха произведени на 26 март. Според чл. 64 от конституцията "Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното". Пак според основния закон датата на вота се определя от президента с указ. Или ако президентът прецени, може да отложи с два месеца гласуването за нови парламент и съответно кабинет. 

Вече на няколко пъти представители на опозицията призоваха публично държавния глава да не се бави, а да насрочни първата възможна дата за вота - за да не се дава още време за живот на правителството.

От ЦИК заявиха, че ще трябва да бъде променен Изборният кодекс - за да се приведат някои текстове в съответствие с кризисната ситуация - като този за мобилните урни, например. За да могат да гласуват и хората под карантина. Посочиха още, че при частичните избори през септември, всички мерки са били спазвани - носене на маски, проветряване и дезинфекция на секционните комисии и др. Но какви ще са бъдещите решения за произвеждането на изборите, зависело от това как ще се развие пандемията.

Коментари

 's picture

godo1952

Калин

Когато го избираха, този изваден от ръкава на Решетников тъпанар, честен ли беше "процесът" на изборите ? Защото постоянно говори за честни избори ! Той втори мандат повече няма да види, ДПС и БСП му показаха жълт картон, и селски кмет няма да може да стане. Един червен, дребнав злобар, който бързо ще бъде забравен.
Бял Полуовес Вожд's picture
Бял Полуовес Вожд
Бял Полуовес Вожд

Забравяш изглежда,

колега, че руското прокси Румен Радев е президент по волята на Бойко Методиев Борисов. В постановката на ген. Решетников той изигра главната роля. Да, народа избра котка в чувал вместо Цецка Цачева, но така бяха раздадени картите от Бойко Борисов по сценария на ген. Решетников. Тъй, че сега ББ да не реве като вдовица за... ами да се готви. Не за изборите, естествено, а за пандиза.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.