Великобритания e първата западноевропейска страна, която стартира кампания за масова ваксинация, предаде Франс прес. През уикенда това започна на прави Русия.

Днес ще бъдат поставени първите дози от ваксината на лабораториите "Пфайзер" и "Бионтех" в Англия, Уелс, Северна Ирландия и Шотландия. Но по-голямата част от населението на Великобритания ще трябва да изчака 2021 г., за да се ваксинира, тъй като приоритет се дава на обитателите на старчески домове, на медиците и на хората над 80 години.

В 50 английски болници са обособени центрове за доставка и съхранение на ваксините, които трябва да се пазят при минус 70 градуса по Целзий. В страната ваксините ще се поставят в 1000 центъра за ваксиниране.

Според британските издания кралица Елизабет Втора, която е на 94 години, и съпругът й, принц Филип (на 99 г.), ще бъдат ваксинирани скоро. Твърди се, че те може да го направят публично, за да насърчат населението да последва примера им.

Ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" беше одобрена неотдавна от британския регулаторен орган за използване срещу COVID-19. В скоро време Европейската агенция по лекарствата трябва също да се произнесе по нея.

В събота Русия започна да поставя своята ваксина "Спутник V" на социалните работници, медици и преподаватели в Москва, въпреки че тя е все още в трети и последен етап на изследвания.

51 потенциални ваксини се тестват върху хора в различни части на света, като 13 от тях са в последна фаза на изпитанията, показват данни на Световната здравна организация.

Британският премиер Борис Джонсън заяви днес, че кампанията за ваксинация в кралството ще помогне на страната да победи коронавируса, но предупреди, че този процес ще отнеме доста време, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Ваксинацията "ще има огромно значение за победата над коронавируса, но подчертавам, че това ще стане постепенно, защото още сме в началото. Още не сме надвили вируса", констатира той по време на посещение в болница. "Невероятно е да видиш ваксината, но не можем да си позволим да спрем усилията си", добави премиерът.