Забраната на президента Доналд Тръмп срещу социалната мрежа TikTok е вече напълно блокирана от федералния съд в САЩ, съобщи Gizmodo.

Карл Никълс, съдията, който пръв спря американския търговски департамент от това да блокира китайското приложение, вече е отсъдил - администрацията е превишила своите правомощия.

През август американският президент обяви, че популярното приложение има твърде много проблеми със сигурността на данните и употребата му заплашва националната сигурност. Съответно забрани всякакви отношения между американски фирми и собственика на TikTok - ByteDance.

Тръмп постави ултиматум - или китайците продават американската част на TikTok на щатска компания, или САЩ ще блокират приложението напълно.

Това, разбира се, не се случи, макар за няколко седмици да имаше бурни преговори между различни американски технологични компании и ByteDance. Желание да купят TikTok изразиха Microsoft, Oracle, Wallmart и други. 

В момента приложението продължава да работи без проблеми в целия свят. Добрата новина е, че заплахата принуди ByteDance да подобри сигурността на някои от функциите за събиране на данни. Лошата е, че все още информацията на милиони по света наистина се съхранява в сървъри, контролирани от китайската компания. Според много специалисти това означава, че до тази информация има достъп и Китайската комунистическа партия.

Блокирането на Тръмп по този казус обаче е и добра новина за свободата на интернет. Възможността без доказателства и по решението на един човек да се спре цяла социална мрежа създаваше предпоставки за безконтролна цензура от страна на американското правителство, която можеше да се пренесе и върху други уеб продукти.