Карл Никълс - федерален съдия във Вашингтон, блокира временно забраната на президента Доналд Тръмп, засягаща китайското приложение „ТикТок“ в Съединените щати. Решението беше взето часове преди забраната да влезе в сила.

Според "Вашингтон пост", цитиран днес от БНР, по време на необичайно изслушване в неделя съдебните органи са разглеждали дали компанията зад „ТикТок“ е имала достатъчно време да реагира, преди Тръмп да обяви забраната. 

Магистратът заяви, че решението на Тръмп е било до голяма степен едностранно с много малка възможност за изслушване на другата страна. Адвокатите на „ТикТок“ казват, че действието на президента е било в ущърб на правото на свободно изразяване на американските потребители на приложението, които са около 100 милиона.

Решението идва само седмица след като компанията зад китайското приложение поиска от съда да спре опитите на администрацията да блокират програмата на територията на САЩ. Това е трети опит на правителството да наложи забраната като начало на санкциите. По-всеобхватна забрана на приложението е предвидена от ноември, около седмица след президентските избори.

Президентът Доналд Тръмп задейства този процес с изпълнителни заповеди през август, които определиха ТикТок и друго китайско приложение - "УиЧат" (WeChat), за опасни за американската национална сигурност. Администрацията не представи факти в подкрепа на това обвинение.

Тръмп настоява "ТикТок" да продаде американското си подразделение на американска компания. Президентът обяви, че ще одобри предложена сделка с "Оракъл" и "Уолмарт", които ще придобият 20 процента в нова американска компания, наречена "ТикТок глобъл" (TikTok Global). Той обаче отбеляза, че ще оттегли одобрението си, ако "Оракъл" няма "пълен контрол".