Великобритания стана първата западна държава, която официално има нова коронавирусна ваксина, маркираща потенциален изход от пандемията и това се случи за рекордно време, предава "Бизнес инсайдър".

Ваксината, разработена от американския производител на лекарства Pfizer и малкия немски биотехнологичен производител BioNTech, може да се използва във Великобритания, след като независимият регулаторен орган в Обединеното кралство, Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (АРЛЗП), я одобри.

Новината беше потвърдена рано в понеделник от Мат Ханкок, британския министър на здравеопазването.

"АРЛЗП официално разреши ваксината на Pfizer / BioNTech за COVID-19. Националната здравна служба е готова да започне ваксинирането в началото на следващата седмица. Обединеното кралство е първата страна в света, която има клинично одобрена ваксина за доставка", каза той.

„Безопасността е нашата ключова дума“, заяви главната изпълнителна директорка на АРЛЗП д-р Джун Рейн

Ваксината на Pfizer е направена по нова технология, която използва генетичен материал за стимулиране на имунната система за защита срещу коронавирусна инфекция. Регулаторното одобрение в Обединеното кралство е важно не само за Pfizer, но и за другите производители на ваксини, като Moderna, които използват същата технология. То сигнализира, че подобни ваксини също могат да работят безопасно и ефективно.