Новият дипломат номер 1 на ЕС Жозеп Борел вся лек смут в Европарламента с изявлението си, че не познава „Закона Магнитски“.

Това стана пред Комисията по външна политика и гости от националните парламенти на страните членки, както и наблюдатели от парламентите на Норвегия, Черна гора и Босна. Борел говори по време на дебат, посветен на приоритетите на външната политика на ЕС по време на новия институционален цикъл.

„Не съм сигурен, че съм много запознат със „Закона Магнитски“. Ако не се лъжа, това е човек, който е бил убит. Съжалявам. Ако можете да ми обясните за какво става дума. Аз не знам. Може ли този, който зададе въпроса, да си го повтори?“, каза Борел.

Въпросът бе на депутата Рихардс Колс от Сейма на Латвия. Той попита испанския дипломат дали смята, че ЕС трябва да приеме свой „Закон Магнитски“, който засега е приет от 6 страни членки.

 „Не разполагам с достатъчно информация. Трябва да проуча закона и тогава да дам отговор“, каза върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политика на сигурност.

(♦ Законът, приет първо в САЩ, носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, разкрил мащабна данъчна измама, хвърлен в затвора и починал при съмнителни обстоятелства през 2009 г. Той предвижда санкции за нарушители на човешките права и замесени в корупция по целия свят.)

Санкците срещу Русия трябва да останат заради действията й в Украйна, каза Борел. Но в същото време призна, че тази страна е главният доставчик на енергия за ЕС.

„Очевидно е, че към Русия трябва да се поддържа политиката на санкции, докато не се постигне напредък. А в момента нямаме такъв.

Но заедно с това не можем да отричаме съществуването на една голяма държава, която ни осигурява енергията и с която имаме взаимоотношения, каквито имат всички европейски страни“, каза шефът на европейската дипломация.

Според него ЕС трябва да предостави на Украйна цялата подкрепа, от която тя има нужда. Това може да стане чрез единство и то не е накърнено от действията на Франция. Борел цитира испанска поговорка, според която да си смел не означава, че не трябва да си възпитан. И призова освен твърдост да бъде демонстрирано и спокойствие.

В същото време Борел призна, че ЕС липсва в нормандския формат за Украйна. Но поне инициативата е поета от Франция и Германия, което донякъде компенсира отсъствието.

В решаването на световните проблеми трябва да се използва многостранният подход, смята първият дипломат на ЕС.

„Не искаме правото на силния, а силата на правото“, каза той.

Колкото до бъдещото разширяване на ЕС, Борел бе категоричен, че не трябва да се зачерква европейската перспектива на Западните Балкани. Той призова да не се забравя, че Европа не е могла да избегне войната в Югославия, довела до хиляди убити, изселени, прогонени. Но и Европа е единствената, която може да намери решение на този проблем.

От думите на Борел стана ясно, че той няма да може да изпълни обещанието си - първото му посещение като дипломат номер 1 на ЕС да бъде в Косово. В момента там няма пълноправно правителство. Той ще отиде там едва когато бъде формирано такова.

Затова днес дипломат номер 1 на Евросъюза ще бъде в Братислава на среща на външните министри на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Жозеп Борел коментира и противоречията между Европа и САЩ в момента. Той назова три основни причини:

• 1. САЩ гледат повече към Азия, отколкото към Европа. Тихоокеанският регион не е в Европа;

• 2. Непоследователният подход на САЩ към Сирия, който ЕС критикува;

• 3. Ангажиментите на САЩ, свързани с техните икономически интереси.

Всичко това определя отношението в Европа не само към САЩ, но и към НАТО.

Борел изтъкна един твърде интересен факт. А той е, че когато Великобритания напусне ЕС, 80 на сто от военните разходи на НАТО ще се плащат от страни извън Съюза.

„Ние ще предоставяме само 20 на сто от военния капацитет. Ние сме част от НАТО, но не най-важната. Има и проблеми в нашето съседство, които не могат да бъдат решени чрез член 5 за взаимна защита. Действията на Турция в Сирия също не са за пренебрегване“, каза върховният представител за външната политика.

И припомни, че и в миналото е имало кризи в пакта.

Накрая Жозеп Борел призова ЕС да обърне повече внимание и на ставащото днес в Латинска Америка. И увери, че не го прави, защото е испанец. А защото виждаме, че военните там излизат отново по улиците, което е нещо ужасно.