Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Работата на съвместната историческа комисия между България и Северна Македония не само, че не напредва, но дори има отстъпление за личността на цар Самуил, за която се твърдеше, че има постигнато съгласие.

Това съобщи проф. Ангел Димитров, който е съпредседател на комисията от българска страна след края на 11-ата ѝ среща днес. Димитров твърди, че няма дори "една миниатюрна стъпчица" напред в работата.

"След една установена практика при седмата и осмата среща, след деветата нашите колеги [от Северна Македония] отказаха да подписват протоколите, като настояваха за употребата на прилагателното "македонски" навсякъде, което вече влизаше в противоречие от една страна с утвърдената практика, а от друга и със самото желание на Република Северна Македония за общуване, което тя беше изразила със свой документ, със своя нота до ООН", каза проф. Димитров.

И обясни, че работата на комисията донякъде е поставена под съмнение, защото от последните две срещи няма протоколи. А без документ, който ясно казва какви дискусии са водени и какви решения са взети, нещата изглеждали "някак несигурни и подсказват едно нежелание да се работи по-интензивно и по-резултатно".

Според проф. Димитров дискусията за цар Самуил е показала отстъпление от вече подготвения общ текст до правителствата на България и Северна Македония за съвместното честване на такава забележителна историческа фигура, каквато е той.

"Непрекъснато се говореше от нашите приятели от Република Северна Македония при това на политическо ниво и в медиите, че комисията е отметнала три периода от своята работа, отразени в учебниците и се споменаваше освен старата история и периодът на Средновековието и дори ранният период на османското владичество тук на Балканите", обясни професорът.

Комисията обаче била "много далече" от завършването на работата по учебниците за децата от 7-о отделение, които описват Средновековието. Българските историци имали бележки по 14 точки от преговорите, до момента са стигнали до четвъртата. Тя точно е свързана със Самуил и за съжаление обсъждането ѝ е било безрезултатно. Според проф. Димитров става дума за "едно отстъпление".

Проф. Драги Георгиев, който е съпредседател на комисията от страна на Северна Македония, твърди, че проблем се оказало налагането на идеята, че Самуиловата държава е само българска. И затова не са постигнати резултати.

"Главна точка беше представянето на Самуиловата държава в учебниците по история. За жалост и тук не постигнахме съгласие", каза проф. Георгиев.

Професорът твърди, че македонската страна не е подписвала протоколите от заседанията на комисията, защото българите съставяли документите, без преди това това да ги консултират с колегите си.

"Без преди това да бъде известено и нашето министерство. Може би консултацията с министерството и с нашите колеги от българска страна щяха да допринесат да се преодолее този проблем", твърди проф. Георгиев.

Според него дискусията е била многостранна, но не е донесла никакви резултати.

Работата на смесената историческа комисия продължава в условията на обтегнати отношения между двете държави, след като страната ни спря старта на преговорите за ЕС на югозападната ни съседка. Причината според България е, че Северна Македония не спазва договора за добросъседство от 2017 г. Македонските власти твърдят също, че Скопие и София нямат обща история, като дават за пример отношенията на България с Турция и Гърция, с които обаче ние имаме споделена, а не обща история.

Външната министърка Екатерина Захариева вече обяви, че София няма претенции  как се самоопределят гражданите на Северна Македония и как наричат езика си, но не може и те да имат претенции към българските граждани. София има притеснения и за езика на омразата, който се използва спрямо страната ни оттатък границата.

"Непризнаването на историческата истина води след себе си доста сериозни проблеми в отношенията между двете страни", смята Захариева.

Коментари

Стават все по-нахални!

Какви исторически сведения има от времето на Самуил за това, че по онова време държавата не е била само Българска? Що за магарешки инат?

Документите говорят!

[+ през 6523 от сътворението на света 1015 от Р. Хр.) обнови се тази крепост зида]на и правена от Йоан самодържец българск[и и с] помощта и с молитвите на пресветата владичица наша Богородица и за[заст]ъпничеството на дванадесетте и на върховновните апостоли. Тази крепост бе направена [за убежище и за спасение и за живота на българите, започната [беше] крепостта [Б]и[т]ола през [мес]ец октомври в 20 (ден), а се завърши през месец.....в кр[ая. Този самодържец] беше българин по род, у[ну]к [на Никола и на Рипсимия] благоверните, син на Аарон, [който е брат на Самуил, царя самод]ържавен, и които двама разбиха [в Щипон гръцката войска на цар Василий, където бе взето златото] А този ...цар ра[збит биде от цар Василий в] 6522 година от сътворението на света [в Ключ и почина в кр]ая нa лятото. " НЕЩО НЕЯСНО? И как се нарича този император - Василий II БЪЛГАРОУБИЕЦ!

Скопие не дава?

Може да дадеш само нещо, което е твое..... Мисля че е време БАН да свикат международна конференция по искторическите извори и да лъде издаден сборнтик "Документи за историята на земите на РСМ"

пуста клавиатура телефонска..

пуста клавиатура телефонска...... прави ни неграмотници..... историческите..... бъде издаден сборник....

И аз да бех ...

Как да дадеш такова технологично чудо със светещи очи? Даже на Александар Македоноски очите не са светили в тъмното.

Виж си първо глупашкия образ на аватара,..

...пък тогава прави опити да се подиграваш. Това руските проксита перманетно демонстрирате липсата на такт и елементарна култура.

Ами наистина инатът на РСМ е повече от магарешки!

"...Проф. Драги Георгиев, който е съпредседател на комисията от страна на Северна Македония, твърди, че проблем се оказало налагането на идеята, че Самуиловата държава е само българска. И затова не са постигнати резултати..." Забележете! Те не се и опитват да твърдят, че по онова време там са били само македонци. Ми след като на власт е били българско царство, а царят е бил подкрепян не само от болятите около Скопие, ни и от тези из цяла България, то ствсем естествено е да се заяви, че държавата е българска. Това тяхното действително е прекалено детинско и глупаво заяждане!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.