Не считам, че Северна Македония има готовност и изпълнява условията да започва преговорите за членство в ЕС.

България казва „не“ на започването на преговорите, не на членството.

Това каза вицепремиерката и министър на външните работи Екатерина Захариева в неделя сутрин по бТВ.

"Ще продължим да им помагаме, но нашата подкрепа за членство в ЕС никога не е била безусловна. Това не е нещо ново. Аз съм изненадана, че те едва ли не сега осъзнават какво сме им говорили толкова години. Дори не съм убедена, че осъзнават“, каза още Захариева.

Въшната министърка отправи и критика към Скопие - как 30 години след промените и при желание за членство в ЕС там продължават да честват Тито.

"Почти 30 години след промените не може да искаш да си в ЕС, да искаш да демократизираш обществото, институциите и държавата си и в същото време да честваш един от най-мрачните диктатори Тито", отбеляза тя.

По думите на Захариева "България винаги е била приятелски настроена. През всичките тези 30 години въпреки продължаващата основа на държавата им на отричането на българското, език на омразата към българите и българското, ние във всички трудни моменти сме подавали ръка".

„България казва „не“ на започването на преговорите, не на членството. Българската външна политика винаги е била ориентирана към подкрепа за страните от Западни Балкани за членство в ЕС. Но ние не считаме, че в момента те имат готовност и изпълняват условията да започват преговорите. Не изпълняват договора с България от 2017 година или поне не го изпълняват в цялост. Бих казала, че разпоредбите от този договор единствено за туризма и подкрепата на България се изпълняват в достатъчна степен. Продължават да цялата им държавна политика да е базирана на омраза срещу съседна държава. Така че няма как на този етап ние да кажем „да“, смята още българският дипломат №1.

 

„Ние преговаряме повече от месец. Преговаряме по преговорната рамка и по подписване на взаимнообвързващ правен документ. Никой не им оспорва правото да се самоопределят и да наричат езика си, както искат. Много пъти сме им го казвали. Хубаво е да го чуят. Това, с което не сме съгласни е това право на самоопределяне да бъде основано на омраза, кражба на история и отричане на българското и България. Те дефакто както са тръгнали ще започнат да отричат изобщо съществуването на българска нация“, продължи Захариева.

Според нея има "малка е вероятността „не“ да стане „да“ до съвета".

"Съветът е във вторник. Той е неприсъствен, тоест не може да се взимат решения по време на самия съвет. Това решение трябва да се вземе преди това на Съветът на посланиците. Не виждаме нашите притеснения в преговорната рамка, така че няма как да кажем „да“, обясни още тя.

Захариева от критиките, че България се държи назидателно към съседната държава.

„Фактът е, че ние от година и половина сигнализираме. Фактът е, че миналата година комисията между правителствата за наблюдение изпълнението на договора се разбрахме за доста неща. Историческата комисия беше едностранно спряна като мотив бяха идващите избори. тази комисия не бива да се политизира. Тези хора трябва да бъдат оставени да работят спокойно и да се придържат само към историческите факти. Ако бъде политизирана няма как да има резултат“, каза тя.